EU anser att svensk användning av skogsbränslen inte är förnybar

Foto: Pixie/Wikimedia Commons

EU-parlamentet har röstat igenom att spill från skogsbruket inte ska klassas som förnybart. Användningen av så kallad grot - grenar, trädtoppar och rötter - måste successivt fasas ut. Det innebär att stora delar av den svenska energiproduktion – nämligen fjärrvärmeproduktion och biokraftproduktion-  måste läggas om, ifall den ska fortsätta ses som förnybar och nå EU:s mål.  

– Förslaget är oacceptabelt och måste stoppas av EU:s regeringar i de kommande förhandlingarna om direktivet. Bioenergi utgör 60 procent av all förnybar energi i EU. Ökad användning av biobränslen är en förutsättning för att klara EU:s klimatmål, målet för förnybar energi och det akuta behovet att minska beroendet av importerad rysk fossil energi, säger Gustav Melin, vd för branschorganisationen Svebio.

EU är dock långtifrån eniga i frågan. EU:s ministerråd, som består av ministrar från medlemsländerna, anser att eldning av biomassa i viss utsträckning ska tillhöra den tillåtna energimixen i unionen.

Parlamentets förslag ska nu förhandlas med ministerrådet och kommissionen tills man kommit fram till en gemensam hållning som ska utmynna i ett direktiv.