London nära omfattande strömavbrott  

Foto: Diliff/Wikimedia Commons

Förra veckan var delar av London skrämmande nära omfattande strömavbrott då skyhög efterfrågan – efter den varmaste dagen någonsin i Storbritannien – sammanföll med en flaskhals i elnätet, vilket innebar att östra delen av huvudstaden kortvarigt saknade ström. Det rapporterar Bloomberg.

Bara genom att hosta upp rekordsumman 9 724 pund per megawattimme – mer än 5 000 procent högre än normalpriset – lyckades Storbritannien undvika en omfattande nedsläckning av elnätet.  

Det var priset för att övertala Belgien att sätta igång föråldrade elverk och skicka el över Engelska kanalen.

Incidenten ses av experter som ett tecken på den växande sårbarheten hos energinätverken – kraftnät och gas- och oljeledningar – i stora delar av den industrialiserade världen efter år av låga investeringar och lokalt motsånd (inte-på-min-bakgård-mentalitet).

Priset 9 724,54 pund fastställdes mellan kl. 12.00 och 13.00. den 20 juli via den så kallade NEMO-kopplingen som förbinder Storbritannien med Belgien. Det var det högsta priset  som Storbritannien någonsin har betalat för att importera el, nästan fem gånger högre än det tidigare rekordet. Det absurda i siffran framgår tydligt när man jämför det med årsgenomsnittet för spotpriset i Storbritannien, som är 178 pund per megawattimme.