Den första solcellen togs fram för drygt 70 år sedan, med syfte att förse så kallade elfattiga områden med mer el. Till exempel på bergsområden och olika öar. Senare togs det fram solpaneler för att få tillgång till el i rymden, och i dagsläget blir det alltmer vanligt på taken hos företag och privata hushåll.
Som med mycket annan ny teknik, så var även installation av solceller svårsålt till en början. Främsta anledningen var för att installationen kom med en hög kostnad och många ansåg därmed att det inte var värt priset. Däremot har det blivit allt vanligare i Sverige de senaste tjugo åren. Både för att det är bättre för miljön, men även för att det har visat sig att det blir billigare el i längden.
Olika diskussioner har förekommit genom åren på hur stor påverkan solpaneler har på miljön. Det är inte under själva tillverkning av solenergi som man ser störst påverkan, utan det handlar om ämnet kisel som finns i många solpaneler. Det krävs mycket energi för att kunna utvinna detta ämne, som man finner i jordskorpan. Samtidigt gäller detta problem inte alla solpaneler.
Olika sätt att diskutera priset
Listan över vilka fördelar det finns med att installera solpaneler kan göras väldigt lång, beroende på hur man resonerar i ämnet. Om man ska se till priset av installationen så kan man i dagsläget få det till ett mycket lägre pris, tack vare det så kallade gröna bidraget.
Om man har följt alla gällande regler för att få bidraget kan man få upp till 15% avdrag på slutsumman. Däremot gäller det att ha koll på vad som gäller för att få detta avdrag, till exempel kan man inte få mer än 50.000 kr i avdrag och man behöver ha betalat tillräckligt med skatt under året.
Solenergi är en effektiv energi och ju bättre vi blir på att ta tillvara på den, desto lönsammare blir det för hela jorden. På naturskyddsföreningen diskuteras det om att den mängd solenergi som hela jorden tar emot under två timmars tid skulle vara tillräcklig för en årsförbrukning av el för hela världen. Dock behövs det mer effektiva sätt på olika platser världen över för att vi ska kunna använda oss av alla denna energi.
En del motsägare till solpaneler menar att det tar för lång för att tjäna in de pengar man har investerat i installationen och att det inte är lönsamt under vintertid. Visst kan det ta över tio år innan man börjar tjäna in de pengarna, men sen börjar man se resultatet av det. Dessutom har solpaneler upp till tre gånger längre livstid än så och många av solpanelerna kan även samla in solenergi under vintern.
Idéer om hur vi ska kunna tillverka mer solenergi
Främsta fördelarna med solpaneler och att tillverka solenergi grundar sig i att det ger mindre påverkan på miljön och att det kan leda till att vi kan försörja fler hushåll med el och till ett lägre elpris. I dagsläget handlar det inte enbart om att installera på tak till privata hushåll, utan det börjar även intressera bostadsföreningar och markägare. Beroende på vilka krav det finns på installationen.
Allt fler börjar intressera sig för solpaneler och hur vi ska kunna påverka vår miljö positivt. Med hänsyn till ett forskningsprojekt på Kärrbo Prästgård, utanför Västerås, finns det chans till att kunna tillverka stora mängder solenergi med solpaneler på marknivå. På det viset kan man utnyttja större markområden för att tillverka solenergi. En bonus för markägaren är det visade sig även ge bättre skörd i närheten av solpanelerna.
Solceller för olika placeringar
Innan man påbörjar planering av installation på sitt hustak bör man läsa igenom en bra guide, där man tydligt kan ta del av alla faktorer man bör tänka på. Till exempel väderstreck och lutning på taket. Vilka handlar om att ens solpaneler ska kunna jobba så effektivt så möjligt, så det blir en mer prisvärd installation.
Dessutom finns det olika typer av solpaneler att jämföra mellan och det är viktigt att inte lägga för stor fokus på priset. De skiljer bland annat i hur effektivt de samlar in solenergi och hur lång livslängd de har. Så det kan vara bra att fördjupa sig ordentligt i ämnet och räkna på allt. Sen ska man inte glömma bort chansen till att få det gröna bidraget.
Det behövs fler solpaneler som samlar in solenergi till oss och det kommer fram allt mer forskning på vad man skulle kunna göra för att effektivisera detta arbete. Kanske börjar vi snart se solpaneler på större markområden.