H2 Green Steel i samarbete med Statkraft

Hammarforsen vattenkraftverk. Foto: Starkraft

I detta nya kraftköpsavtal med Statkraft säkerställer H2 Green Steel en långsiktig årlig leverans av förnybar el producerad under perioden 2026-2032. I leveransen ingår ursprungsgarantier för förnybar energi, hämtade från Statkrafts vattenkraftverk i norra Sverige.

I den första fasen kommer H2 Green Steel att producera 2,5 miljoner ton grönt stål årligen. För att kunna leverera grönt stål till europeiska kunder behövs en stor mängd förnybar el. En viktig byggsten är nu på plats när H2 Green Steel samarbetar med Statkraft, Europas största producent av förnybar energi för elförsörjning.

– I Statkraft har vi en partner och en stor aktör som tar ett verkligt ansvar för att stödja ambitiösa nordiska hållbara industriinitiativ. När det gäller att leverera grön el visar de ett verkligt engagemang för att göra Sveriges industri förnybar inom det kommande decenniet. Detta är ett viktigt steg i att bygga upp vår portfölj av förnybar el, och vi kommer att fortsätta att samarbeta med föregångare i branschen som delar våra värderingar och som kan erbjuda förnybar el till konkurrenskraftiga priser, säger Luisa Orre, Chief Procurement Officer, H2 Green Steel.

– Som Sveriges fjärde största elproducent är vi stolta över att bidra med ett långsiktigt elavtal till ett nytt industriprojekt i norra Sverige. Avtalet bekräftar Statkrafts position som en nyckelleverantör av förnybar energi till den kraftintensiva industrin i Norden, säger Hallvard Granheim, Executive Vice President, Markets and IT, Statkraft.

H2 Green Steels anläggning i Boden kommer att vara hem för en ~ 800MW elektrolysator som producerar den gröna väte som behövs för att göra grönt jungfrujärn för stålproduktionen. Elektrolysanläggningen i gigaskala, en av de största i världen, kommer att drivas av förnybar el.

"Vi ser också fram emot att stödja utbyggnaden av ny förnybar energi i regionen, och vi är öppna för att köpa kraft från projekt i alla skeden, storlekar och former, i basbelastning eller pay-as-produced offtakes", säger Orre.