Moderaterna vill som bekant satsa mer på kärnkraft och partiet går nu fram med sin största satsning någonsin. Totalt vill partiet anslå 400 miljarder kronor i statliga kreditgarantier till kärnkraft. Det kan i ett slag förändra förutsättningarna för hela energidebatten.
Enligt M är kärnkraften nödvändig för att klara den framtida energiförsörjningen, och hänvisar bland annat till Svenska Kraftnäts bedömning om ett fördubblat elbehov till 2045.
Det nya åtgärdspaketet innehåller tre delar:
• Politiska hinder som finns i dag måste rivas
• De juridiska förutsättningarna behöver förändras
• De ekonomiska villkoren måste bli bättre
”Vi gör det för att hantera klimathotet, våra framtida elbehov och den utbredda ångesten över skenande elräkningar på en och samma gång. Varken klimatet, industrin eller svenska hushåll kan vänta”, skriver Moderaterna på sin hemsida.
Målet med mångmiljardsatsningen är att det ska byggas motsvarande tio fullstora reaktorer.
Moderaterna vill också ändra de ekonomiska villkoren så att det blir mer attraktivt att investera i ny kärnkraft. Planerbar kraft, som kärnkraft, bör enligt Moderaterna få en extra ersättning för den stabilitet som den ger elsystemet. ”Vi vill att elproducenter inom vatten- och kärnkraft ska få ersättning för den stabilitet de tillför vårt elsystem”, skriver Moderaterna.
Man vill också definiera om Svenska Kraftnäts roll så att det statliga affärsverket får i uppdrag att upphandla planerbar kraftproduktion. Och Svenska kraftnät ska i första hand upphandla planerbar kraftproduktion i framför allt södra Sverige, för att stärka elsystemets stabilitet. När elproduktionen är stabil minskar behovet av att bygga ut elnäten, enligt Moderaterna.
Partiet ser också framför sig att det kan behövas förändrade legala förutsättningar för ny kärnkraft. Genom ändringar i lagar och regelverk vill Moderaterna göra det möjligt att bygga nya reaktorer på fler platser än där det finns kärnkraftverk idag, och ha fler än tio reaktorer i drift samtidigt. Man vill också möjliggöra för fler aktörer än de nuvarande att investera i ny kärnkraft och ta fram fungerande regelverk för små, modulära reaktorer.