PowerCell får amerikansk order på bränslecellssystem

Foto: Andrew Coelho/Unsplash
Foto: Andrew Coelho/Unsplash

PowerCell Sweden AB har fått en order på ett 200 kW bränslecellssystem från det amerikanska bolaget Kaizen Clean Energy. Systemet skall använda vätgas som framställts genom lokal reformering av metanol och byggas in i en mobil lösning för mikro-elnät som kan användas för laddning av elektriska fordon, vätgastankning och backup av kritiska system.

Ordern omfattar ett Powercellution Power Generation System 200 med en effekt på 200 kW som kommer att levereras under september i år. Kaizen Clean Energy har som affärsidé är att sälja kraft som en tjänst, energy as a service, (EaaS) via flyttbara vätgaselektriska kraftgenereringsanläggningar för bland annat laddning av elfordon och vätgastankning. För att sänka kostnaderna för övergången till nollutsläppsfordon satsar Kaizen på att driva sina system med vätgas som framställs på plats genom reformering av metanol.

”Givet nuvarande kostnader för framställning och distribution av grön vätgas kan metanol som reformeras lokalt vara ett attraktivt alternativ för att generera vätgaselektrisk kraft i såväl mobila som stationära lösningar. Vi följer det här med stort intresse eftersom det kan bli aktuellt att använda reformerad metanol i fler applikationer”, säger Andreas Bodén, chef för strategisk försäljning på PowerCell Sweden AB.

Den vätgaselektriska laddlösning som Kaizen tar fram kommer att monteras i flyttbara containrar och innehålla såväl metanolreformer som bränslecellssystem och kraftelektronik. Eftersom systemet är flyttbart kan det placeras där behovet av kraft är som störst samtidigt som det kan minska produktions- och distributionskostnaderna för vätgas.  

”Den ökande elektrifieringen av samhället kräver ett mer decentraliserat energisystem där kraft kan framställas lokalt allt utifrån behov. På platser där det saknas ett utbyggt elnät, eller kapaciteten är otillräcklig, kan mobila lösningar av det här slaget bli väldigt konkurrenskraftiga eftersom investeringskostnaderna är låga i förhållande till alternativen. Ett mer decentraliserat energisystem har även fördelar utifrån ett hållbarhetsperspektiv eftersom det ökar tillgången på energi och minskar den samhälleliga sårbarhet som följer på otillräckliga elnät ”, säger Richard Berkling, vd för PowerCell Sweden AB.