En färsk undersökning kring kunskap, erfarenhet och attityder till elarbeten i hemmet, visar att olagliga elarbeten minskat något sedan 2017. Fler bostadsägare kollar också upp att elföretaget finns registrerat hos Elsäkerhetsverket.
Elsäkerhetsverket gjorde 2017 en undersökning med syfte att kartlägga bostadsägares kunskap, erfarenhet och attityder till elarbeten i hemmet. I slutet av 2021 genomfördes samma undersökning igen för att ta reda på om det skett några förändringar kring elarbeten hemma.
Undersökningen visar att konsumenters kännedom om Elsäkerhetsverket har ökat från 24 procent 2017 till 35 procent 2021. Av de som anlitat ett elföretag har hela 21 procent kontrollerat om företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket (7 procent 2017*).
Internet allt viktigare informationskälla
Undersökningen visar att internet har blivit viktigare som informationskälla, både inför köp av elmaterial och inför att anlita någon för ett elarbete (ökat 10 procent). Det är fortfarande vanligast att man handlar sitt elmateriel på en byggmarknad (70 procent) eller i fackhandel (46 procent).
Dyrt med elektriker och svårt att få tag på
De som gör elarbeten i hemmet är nästan uteslutande män (87 procent), de bor i hus/villor snarare än lägenheter och har bott i bostaden längre än 10 år. Drygt en av tre (35 procent) uppger att de gjort elarbeten i hemmet. Hos dessa är kunskapen om när det krävs behörighet relativt bristfällig. Den största orsaken till att man gör olagligt elarbete i hemmet är att man anser att det är dyrt att anlita en elektriker/elinstallatör (ökat från 38 procent till 44 procent). 22 procent tycker också att det är svårt att få tag på elektriker.
- Vi ser en viss minskning av det olagliga elinstallationsarbetet sedan 2017, trots att lusten att bygga och renovera har exploderat under pandemiåren. I de hushåll där privatpersoner själva gör elinstallationsarbeten har det olagliga elinstallationsarbetet minskat från 30 procent till 26 procent, säger Elin Cederholm.