Northvolt bygger sin tredje gigafabrik i Tyskland

Foto: Northvolt

Northvolt tillkännager sin avsikt att etablera en batterigigafabrik i Heide, Schleswig-Holstein, norra Tyskland. Med en årlig potentiell produktionskapacitet på 60 GWh kommer Northvolt Drei leverera ett utbud av hållbart producerade litiumjonbatterier till den europeiska marknaden, tillräckligt för cirka en miljon elfordon.

Den nya gigafabriken ökar Northvolts pipeline av batteritillverkningskapacitet under utveckling till över 170 GWh, och främjar därigenom företaget på sitt uppdrag att leverera batterier på ett sätt som kännetecknas av ren energi och cirkuläritet som är fundamentalt annorlunda än tillvägagångssätt som dominerar den globala industrin idag.

Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt, kommenterar: "Vi är glada över att tillkännage Northvolt Drei – ett projekt som passar väl in i ett lovande framtida kluster av renteknologiska satsningar som växer fram i norra Tyskland och främjar den bredare europeiska övergången mot en hållbar utveckling. samhälle där Tyskland spelar en avgörande roll."

Northvolt Drei har tänkt att producera sina första batterier 2025 och ge cirka 3 000 nya jobb. En central avsikt för Northvolt Drei är att leverera högpresterande litiumjonbatterier, producerade med det lägsta miljöavtrycket på den europeiska kontinenten.

Valet av Heide, Schleswig-Holstein, är nyckeln till att uppnå detta mål. Regionen är värd för det renaste energinätet i Tyskland, ett som kännetecknas av ett överskott av el som genereras av vindkraft på land och till havs och förstärkt av ren energi som tillhandahålls genom nätanslutningar till Danmark och Norge.

”Det spelar roll hur vi producerar en battericell. Om du använder kol i din produktion bäddar du in en hel del CO2 i ditt batteri, men om vi använder ren energi kan vi bygga en mycket hållbar produkt. Vår filosofi är att nya energiintensiva industrier, som batteritillverkning, ska etableras i faktisk geografisk närhet till där den rena energin produceras, säger Peter Carlsson.

Det är inte bara ett överflöd av ren energi som positionerar regionen Heide och det bredare industrilandskapet som omger Hamburg som idealiskt lämpade för Northvolts växande närvaro i Europa.

Förutom att vara centralt placerad i den framväxande europeiska batteriförsörjningskedjan som förbinder Skandinavien och kontinentala Europa, tillhandahåller regionen också det utrymme som krävs för att etablera en batterianläggning av tillräcklig storlek för att dra nytta av de skalfördelar i produktionen som är nyckeln till att sänka batterikostnaderna.

Tillgång till tysk industrikompetens och fordonsexpertis kommer att ge ytterligare möjligheter. Lokal tillverkningsexpertis i Schleswig-Holstein-regionen och Heide kommer att säkerställa att fabriken levererar batterier av högsta kvalitet, medan fabriken i sig kommer att ge kritisk arbetskraftserfarenhet med batteriteknologi – en framväxande hörnstensteknologi i den europeiska ekonomin.

Med hållbarhet i framkant av design och beslutsfattande kring Northvolt Drei, kommer fabriken att hämta betydande volymer av sina råmaterialbehov från återvunna batterimetaller, som en del av Northvolts åtagande att hämta 50 procent av sitt råmaterialbehov från återvinning till 2030.

Vid sidan av batteriproduktion kommer Northvolt Drei inrikta sig på en batteriåtervinningsanläggning på plats som kommer att säkerställa effektiv återanvändning av biprodukter från produktionsprocessen och tillhandahålla en hållbar lösning för uttjänta elfordonsbatterier som återvinns från europeiska marknader.

Genom hela projektets omfattning är Northvolt angelägen om att ta med företagets engagemang för transparens och rättframhet i sina kontakter med externa intressenter. Det tillvägagångssättet har visat sig vara framgångsrikt i Sverige, i Norge och i Polen, och det finns all anledning att tro att det kommer att underbygga leveransen av ytterligare ett projekt med Northvolt Drei.

Christofer Haux, tillförordnad vd för Northvolt Drei, kommenterar: "Vi ser fram emot att samarbeta med samhällen och myndigheter i Schleswig-Holstein för att säkerställa att Northvolt Drei utvecklas på ett öppet och samarbetssätt som gör det bästa av de många möjligheter som projektet representerar för regionen."