Solcellsmoduler från Midsummer monteras på Scanias hybridlastbil

Foto: Midsummer

Som en del av ett utvecklingsprojekt för att driva kommersiella fordon med solenergi, har det svenska sustaintechföretaget Midsummer levererat mer än 15 kWp av specialdesignade solcellsmoduler för montering på en Scania-lastbil.

Målet med projektet, delvis finansierat av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, är att göra landtransporter mer hållbara genom att använda den elektricitet som solpanelerna genererar för att driva lastbilen. Den gröna energi som produceras av Midsummers moduler kommer potentiellt att minska bränsleförbrukningen för en lastbil med 5-10 procent årligen i Sverige (och upp till 20 procent i soligare länder).

- Leveransen av modulerna är en milstolpe i detta oerhört intressanta och lovande projekt för att göra kommersiella fordon hållbara. Med el från solpaneler kan räckvidden för en hybridlastbil utökas vilket i slutändan kommer att såväl spara bränsle som minska koldioxidutsläppen. Potentialen att förse lastbilsflottor runt om i världen med solpaneler är enorm, säger Midsummers VD Sven Lindström.

- Det är också ett kvitto på Midsummers globala teknologiska ledarskap inom tunnfilmssolceller. Vi medverkar i andra banbrytande projekt med marina flytande solceller på flottar och specialutvecklade solceller för rymdfärder, vid sidan om våra populära solcellstak.