Absolicon investerar i Solis Calor AB

Foto: Niklas Jonasson/Unsplash

Solis Calor AB, med bas i Stockholm, har utvecklat ett koncept för projektering, finansiering och förvaltning av solvärmeanläggningar och energilagringslösningar. Absolicon och det österrikiska solvärmebolaget SOLID går in i bolaget som grundare och kommer att bidra med projekt samt medverka i styrelse och i etableringar av finansiella strukturer för solvärme. Målet är att erbjuda investerare möjlighet att investera i infrastruktur med långsiktigt kassaflöde och samtidigt bidra till energiomställningen.

Solis Calor AB är ett bolag som skall erbjuda energitjänster åt företag, publika institutioner och åt fjärrvärmeaktörer. Bolaget har startats av Magnus Andersson och Stefan Jonsson tillsammans med solvärmebolagen Absolicon och österrikiska SOLID. Absolicon och SOLID bidrar till Solis Calor med projekt, arbetstid samt går båda in med SEK 250000 genom en riktad nyemission i det nystartade bolaget. Genom emissionen får Absolicon och SOLID 20% ägande vardera. Övriga 60% av aktierna kontrolleras av bolagets ledning.

Affärskonceptet har utarbetats under 2020-2021 ihop med InnoEnergy med målsättning att utveckla branschen genom att skapa investeringsstrukturer som gemensamt har som syfte att utveckla och äga solvärmeanläggningar. Värdeskapande sker via utveckling och förvaltning av projektbolag och dess intäkter, re-finansiering och försäljning av tillgångar över tid. Konceptet innebär finansiering genom hela värdekedjan via köp av allt ifrån projektbolag till bolag med driftsatta solvärmeanläggningar.

Absolicons ägande innebär tillgång till både finansiella lösningar för solvärme och finansiella resurser via Solis Calor och dess investerare för Absolicons produktionslinepartners.

- Med Solis Calor AB får Absolicon och våra produktionslinepartners tillgång till extern finansiering av nya solfångarfält från projektering till re-finansiering. Färdiga solvärmeanläggningar erbjuder kunder gröna och konkurrenskraftig energi där Solis Calor ska erbjuda det som en tjänst via lokalt energibolag med tillgång till konkurrenskraftigt kapital, säger Joakim Byström, vd på Absolicon.