Den bästa kilowattimmen är den som inte används. Den kostar inget – och den påverkar varken klimat eller miljö. Framåtblickande företag har allt att vinna på att energieffektivisera.
Energiintensitet är ett mått på hur effektivt man hushåller med energi som resurs. På nationell nivå beskriver det förhållandet mellan energiförbrukning och värdet på landets samlade produktion, BNP. Sverige har som mål att energiintensiteten ska minska med 50 procent mellan 2005 och 2030. Smartare energianvändning är en förutsättning för att nå dit.
"Ungefär en tredjedel av energin i Sverige används i dag för produktion inom industrin"
Samtidigt som energiintensiteten ska minska och fossila energikällor fasas ut pågår en omfattande elektrifiering, som närmar sig även de energiintensiva delarna av industrin. Ungefär en tredjedel av energin i Sverige används i dag för produktion inom industrin, där branscher som massa- och papperstillverkning, järn- och stålindustri och kemisk industri står för en betydande andel av förbrukningen.
Krav på kartläggning
Stora företag har därför krav på sig att göra en energikartläggning minst vart fjärde år. Kartläggningen ska visa hur mycket energi som används och föreslå åtgärder som minskar energianvändningen. För industrin kan det handla om exempelvis energieffektiv teknik i tillverkningsprocesser och effektiva hjälpsystem, skriver Energimyndigheten. Andra åtgärder kan handla om att förbättra isolering och att investera i energieffektiva installationer och apparater.
"Företag kan få hjälp av kommunala energi- och klimatrådgivare"
Företag kan få hjälp av kommunala energi- och klimatrådgivare. Energimyndigheten har också tagit fram handboken Energikoll i små och medelstora företag, med checklistor och diskussionsunderlag.
Naturvårdsverket ser energieffektivisering som ett sätt att nå flera miljökvalitetsmål eftersom det kan ge lägre utsläpp av bland annat koldioxid, kväveoxider, svaveldioxid och partiklar.
Källa: Vattenfall