Enviro får order på pyrolysolja från amerikanskt oljebolag

Foto: Susan Wilkinson/Unsplash

Scandinavian Enviro Systems har fått en order på återvunnen pyrolysolja värd 2 MSEK från dotterbolaget till ett ledande amerikanskt oljebolag. Oljan skall användas som råvara för produktionstester vid ett europeiskt oljeraffinaderi som ägs av oljebolaget.
Ett genomförande av affären är villkorat av att Enviros återvunna olja erhåller godkännande i enlighet med EU:s kemikalie-förordning REACH. Bolaget förväntar sig att ha en REACH-registrering av oljan som ett intermediat på plats under det andra kvartalet 2022.

Oljebolaget är ett av USA:s fem största oljebolag och oljan kommer att användas för att genom produktionstester avgöra hur väl den lämpar sig för framställning av olika biobränslen. Oljan kommer att framställas vid Enviros återvinningsanläggning i Åsensbruk. Anläggningen bygger på Enviros patenterade återvinningsteknologi för uttjänta fordonsdäck och både oljan och kimröken som framställs vid anläggningen erhöll i september förra året certifiering i enlighet med det globala hållbarhetscertifieringssystemet ISCC.

För att affären skall slutgiltigt kunna genomföras behöver Enviros olja också godkännas i enlighet med EU-förordningen REACH. Andra tillverkare har tidigare erhållit godkännande för pyrolysolja i enlighet med förordningen. REACH är Europaparlamentets och rådets förordning gällande Registration, Evaluation, Authorisation och Restriction of Chemicals. Förordningen infördes 2007 för att förbättra skyddet för människors hälsa och miljö från de risker som kemikalier kan medföra. Enviro förväntar sig ha en REACH-registrering av oljan som ett intermediat på plats under det andra kvartalet 2022.

”Den här ordern är den första större ordern från ett oljebolag och en milstolpe i Enviros utveckling eftersom den innebär ett tydligt erkännande av den kommersiella potentialen hos vår pyrolysolja. Den här affären förbättrar därmed också våra möjligheter att få till leveransavtal för den olja vi återvinner”, säger Thomas Sörensson, vd för Enviro.

ISCC-certifieringen av pyrolysoljan från anläggningen i Åsensbruk är avgörande för att Enviro skall kunna bedriva en storskalig kommersiell handel med oljan. Flera bolag inom såväl oljeindustrin som den kemiska industrin har visat intresse för att av hållbarhetsskäl använda återvunnen pyrolysolja i sin produktion. Prisnivån som den nu erhållna ordern bygger på bekräftar också de av Enviro tidigare kommunicerade intäktskalkylerna för bolagets kommande, fullskaliga återvinningsanläggningar.

"De ökande kraven på hållbarhet från såväl myndigheter som politiker, konsumenter och investerare gör att intresset för vår återvunna pyrolysolja ökat tydligt på senare år. Att våra återvunna material som olja och kimrök har blivit ISCC-certifierade är en betydande prestation och gör det möjligt för både oljeindustrin och den kemiska industrin att bli mer hållbara och cirkulära,” säger Thomas Sörensson, vd för Enviro.