Elprisstöd till konsumenter

Foto: Kundkraft

Regeringen presenterade i förra veckan ett förslag om stödpaket till alla hushåll med en elförbrukning på över 2000 kWh per månad efter de rekordhöga priserna i december. Förslaget innebär att närmare 1,8 miljoner hushåll kan få ersättning på upp till 6000 kronor totalt fördelat på tre månader.

Att elpriserna skenat under hösten har knappast undgått någon. Under december noterades snittpriset på rörligt elpris till nya rekordnivåer och många hushåll har fått elräkningar på flera tusen kronor dyrare än ifjol. Med anledning av detta presenterade Regeringen i förra veckan ett förslag om stödpaket för att hjälpa hushåll med högre elförbrukning.

Detta är förslaget
Förslaget innebär att hushåll som har en elförbrukning över 2000 kWh per månad kan få ersättning på totalt 6000 kronor under tre månader totalt fördelat på december 2021 samt januari och februari 2022. Ersättningsmodellen som ännu inte är besultad är tänkt att fungera som en trappa där elförbrukningen styr hur mycket ersättning som betalas ut. Ersättningen kommer inte att baseras på om man bor i villa eller lägenhet och inte heller vilken typ av avtal man har, rörligt eller fast. Om och hur hushåll med en elförbrukning under 2000 kWh i månaden kommer att innefattas av ersättningen är i dagsläget oklart.  

- Regeringen inledde i slutet på förra veckan en dialog med elnätsföretagen och berörda myndigheter. Mer information än så finns inte i dagsläget och det är därför svårt att säga vilka som kommer att få ersättning och när den kan tänkas betalas ut, berättar Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.