Ny utlysning: Kompetenscentrum 2022-2026

SMR-reaktor. Ill: NuScale
SMR-reaktor. Ill: NuScale

Kompetenscentrum är ett av verktygen i Energimyndighetens portfölj av forsknings- och innovationsinsatser. Syftet med kompetenscentrummodellen är att stärka samarbetet mellan näringsliv, offentlig sektor och akademi och på så vis bygga upp och tillgängliggöra både kunskap av högsta kvalitet och kompetens för samhällets omställning till ett hållbart energisystem.

Under 2020 och 2021 genomförde Energimyndigheten en utlysning om Kompetenscentrum för ett hållbart energisystem. Målsättningen med utlysningen var att bidra till detta genom att främja

långsiktig samverkan mellan universitet, högskola, forskningsinstitut, näringsliv och offentlig sektor

uppbyggnaden av internationellt attraktiva forskningsmiljöer som bedriver excellent och behovsdriven forskning kompetensutveckling kring frågor av strategisk betydelse för det framtida hållbara energisystemet kompetensutveckling som stärker Sveriges konkurrenskraft i näringslivet och samhället.

Intresset för utlysningen var stort. Totalt lämnades 29 ansökningar in där det bakom varje ansökan låg ett omfattande arbete med många involverade aktörer från såväl lärosäten och forskningsinstitut som näringsliv och offentlig sektor. Energimyndigheten beslutade i december om stöd till 11 av centrumen om ett totalt belopp av 594 miljoner kronor fördelat över 5 år.

Finansieringen är tredelad, vilket innebär att Energimyndighetens stöd växlas upp med motsvarande stöd från lärosäten och forskningsinstitut respektive näringsliv och offentlig sektor. Den sammanlagda finansieringen för de 11 centrumen motsvarar cirka 1,8 miljarder kronor.

 

Kompetenscentrum är en bra samverkansform för att fördjupa samarbetat mellan forskningsutförare på lärosäten och institut och behovsägare i samhälle och näringsliv. För att ge tid för parterna att skapa ett långvarigt samarbete ges långsiktiga förutsättningar med en planerad livslängd på tio år. Stöd för den andra femårsperioden villkoras av en etablerad verksamhet med goda resultat.

 

Konkurrensen i utlysningen var hård. De kompetenscentrum som ges stöd är de som utifrån de ansökningar som inkom bedömdes bäst motsvara utlysningens bedömningskriterier i den bedömningsprocess som föregått besluten. Samtidigt som utfallet gav en fin bredd av olika områden där efterfrågan på kompetensutveckling är stor så finns det givetvis även andra områden som också är viktiga. Energimyndigheten har olika verktyg för att främja forskning och innovation för ett fossilfritt välfärdssamhälle och som tillsammans ger en bra helhet.

 

 Beviljade centrum 2021:

 

-Biogas Solutions Research Center – vetenskap för att realisera biogaslösningarnas hållbarhetspotential

 

-Svenskt elektromobilitetscentrum

 

-Svenskt centrum för el-energilagring och balansering

 

-Teknologier och innovationer för en framtida hållbar vätgasekonomi

 

-Svenskt centrum för hållbar vattenkraft

-ANItA Akademiskt-industriellt kärntekniskt initiativ för att uppnå en framtida hållbar energiförsörjning

 

-Kompetenscentrum för hållbara turbinbränslen för luftfart och kraftproduktion (CESTAP)

 

-Lövkompetenscentrum – Hållbar skog, material och energi

 

-RESILIENTa Energisystem Kompetenscentrum

 

-Kompetenscentrum katalys

 

-SOLVE:Solelforskningscentrum Sverige

 

Värt att notera är att Energimyndigheten bland annat beviljat forskningsmedel till ett svenskt kompetenscentrum om SMR, små modulära reaktorer. Arbetet inom centrumet är multidisciplinärt och omfattar förutom kärnteknik också licens- och lagstiftningsaspekter samt frågor som rör hur införandet av ny kärnkraftsteknik påverkar industrins och samhällets teknisk-ekonomiska strategier.