Toppmodern elektrodynamisk produktionsanläggning byggs i Åmål

Foto: Frankie Lopez/Unsplash

Dana Incorporated, en världsledande leverantör av drivlinor och elsystem för mobilitetssektorn, tillkännagav på tisdagen en investering på 50 miljoner dollar för att bygga en ny produktionsanläggning för elektrodynamiska komponenter och system – med lokalisering i Åmål, Västra Götaland. Tillverkningen väntas komma igång fjärde kvartalet 2022 och kommer initialt att vara fokuserad på elmotorer. Den nya anläggningen väntas skapa 80 nya direkta jobb i Åmåls kommun. 

Den amerikanska fordonskomponentsjätten Dana Incorporated, med bas i Ohio, USA, har idag tagit det första spadtaget till en ny produktionsanläggning för elektrodynamiska komponenter och system i Åmål, som beräknas öppna fjärde kvartalet 2022. Investeringen på 50 miljoner dollar tillkännagavs vid en samlad presskonferens och ceremoni i Åmål där Danas ledning, kommunledningen, regionala företrädare, Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg och Business Swedens VD Jan Larsson närvarade.  

Saminnovation med kunderna
Danas satsning i Åmål stärker företagets förmåga att möta den ökande efterfrågan på hållbart tillverkade eldrivlinor och elmotorer till fordonstillverkande kunder i Europa, framförallt med fokus på tillverkning av Dana TM4 Motive™ e-motorer som används i allt från lätta fordon till medelstora och tunga lastbilar och större lastfordon inom bygg och anläggning.
 
– Vårt fokus på Dana är att bygga tekniska lösningar som stöttar utvecklingen av eldrivna fordon och som är designade och tillverkade med hållbarhet i åtanke. Sverige är ledande inom förnybar energi med 98 procent koldioxidfri energiproduktion. Detta ger oss möjligheten att tillverka våra produkter på ett mer hållbart sätt, minska vårt klimatavtryck och bidra till att nå en framtid med nollutsläpp, förklarar Antonio Valencia, VD, Dana Power Technologies and Global Electrification.
 
Produktionen vid Danas nya anläggning i Åmål beräknas komma igång första kvartalet 2023 då elmotorer till kommersiella och terränggående fordon börjar tillverkas med en hög automationsgrad. Den nya anläggningen kommer att ligga bredvid koncernens sedan länge befintliga fabrik i Åmål som tillverkar kardanaxlar med ca 170 anställda.