GE:s g3 -teknologi kan minska koldioxidutsläppen i Sverige

Foto: Johannes Plenio/Unsplash

GE Renewable Energy’s Grid Solutions business (NYSE-GE) har tecknat ett avtal för Sveriges första SF-fria gasisolerade ställverk (GIS) som ska installeras i Vattenfall Eldistribution AB’s transformatorstation Lindhov i Tumba, som ligger ca 25 km söder om Stockholms centrum. Ställverken kommer att inkludera GE:s industriledande g 3 -gas (uttalas “g”- cubed), ett för miljön avgörande alternativ till SF6 - en potent växthusgas - med en global uppvärmningspotential (GWP) som ligger runt 99 % lägre jämfört med SF6 1.

Inom projektets omfattning ingår design, tillverkning, leverans, montering och idriftsättning av åtta fack med GE:s F-35-41g 145 kV g3 ställverk.

“Detta avtal representerar GE:s senaste framgång med g 3 -ställverk och visar att kraftbolagen är mer medvetna om det miljöavtryck och den påverkan de har på samhällen och världen som omger dem. 25 ledande elnätbolag har idag tagit GE:s g3 -gasprodukter i bruk för sina högspänningsnät, vilket minskar ökningen av CO₂ -ekvivalent till kraftnätet med mer än en miljon ton. Det motsvarar minskning av omkring en halv miljon bensinbilar från vägarna under ett år,” sade Mikael Grage, VD - Sverige för GE:s Grid Solutions.

Nyligen kom en rapport från Europeiska kommissionen, där drog man slutsatsen att fluoronitril-baserade gasblandningar – såsom g3 -gas - kan vara den enda gas- och gasisolerande ställverksalternativen till SF6 när utrymmet är begränsat, såsom i stadsmiljöer. Det beror på att fluoronitril-baserade gasprodukter är lika kompakta och har samma prestanda som traditionell SF6-utrustning, till skillnad från andra SF6-fria lösningar.

GE:s g3 -gasisolerade produkter är tillgängliga för spänningsförande strömbrytare i tank och gasisolerade ställverk (GIS) upp till145 kV, såväl som gasisolerade ledningar (GIL) upp till 420 kV.