Energimyndighetens program Hållbar Vattenkraft, HåVa finansierar forskningsprojekt

Bild: Polina Kuzovkova
Bild: Polina Kuzovkova

För att elproduktionen från vattenkraften ska bli långsiktigt hållbar behöver den vidareutvecklas och bli mer flexibel. Därför är system-och miljörelaterad forskning central. Nu får sju forskningsprojekt inom vattenkraft finansiering med cirka 28 miljoner kronor från Energimyndighetens program Hållbar Vattenkraft, HåVa.

Vattenkraften är den enskilt största förnybara elproduktionsresursen i Sverige och den spelar en nyckelroll som reglerkraft i elsystemet. För att vidareutveckla och rusta den svenska vattenkraften för framtidens behov finns forskningsprogrammet HåVa.

– Projekten som beviljats stöd inom HåVa:s fjärde utlysning har olika ingångsvinklar, men gemensamt för alla är att de ska bidra till att elproduktionen från vattenkraften blir långsiktigt hållbar och mer flexibel, säger Fredrik Brändström, programansvarig forskningshandläggare.

Ett av de sju beviljade projekten handlar om att studera ekosystemeffekter av dammutrivningar i inlandsvatten. Studierna kommer att producera ny kunskap om ekosystemprocesser i reglerade inlandsvatten, kunskap som krävs för att beskriva miljönyttan av dammutrivningar i inlandsvatten.

Ett annat projekt syftar till att utveckla snabb reglerkraft från vattenkraft genom att använda ett energilager byggt av superkondensatorer med tillhörande kraftelektronik. Projektet kommer även studera effekter och konsekvenser för en möjlig implementation vid ett vattenkraftverk.

– Vi ser positivt på att så många bra projekt sökt stöd inom HåVa:s senaste utlysning Utveckla framtidens hållbara vattenkraft. I och med ett högt söktryck och många bra ansökningar har vi därför ökat budgeten för utlysningen och därmed beviljat fler projekt än vi ursprungligen planerat, säger Linn Sjöström, programansvarig forskningshandläggare.

Källa: Energimyndigheten