Fjärrvärmen expanderar i Landvetter

Solör Bioenergi levererar klimatsmart värme till det nybyggda området Landevi gårdar i centrala Landvetter. Fotograf: Anna Sigge

Under de senaste åren har fjärrvärmen kraftigt expanderat i Landvetter. Senast i raden av projekt där Solör Bioenergi levererar klimatsmart värme är det nybyggda området Landevi gårdar i centrala Landvetter. Och Solör ser en stor potential att kunna leverera klimatsmart värme till ännu fler.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 218 000 användare varje dag. Bolaget finns på 165 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Det närmar sig inflyttning för de första hyresgästerna i Landevi gårdar, den senaste i raden av nya bostäder i Landvetter. Totalt rör det sig om fyra hus med 102 hyresrätter.

För värmeleveranser står Solör Bioenergi, som är etablerade i Landvetter sedan 2014. Förutom att förse Landevi gårdar med fjärrvärme får även villor, andra flerfamiljsfastigheter, verksamhetsfastigheter och industrifastigheter fjärrvärme från anläggningen som ligger i närheten.

- Landvetter är expansivt och fler byggnationer är på gång. Vi ser en potential i att kunna växa i Landvetter och leverera framtidens värme till fler, säger Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst. Värmeproduktionen i Landvetter omfattar totalt cirka 20 GWh per år, vilket motsvarar energin det går åt att värma upp 1000 medelstora villor. I fjärrvärmeanläggningen finns en biobränslepanna som eldas med biobränsle från lokala aktörer.

En ny ledning har dragits i marken till det nya området och redan i höstas kopplades fjärrvärmen på, då i form av byggvärme. Sedan en tid tillbaka har alla fastigheter fjärrvärme och är nu i vår redo att ta emot de första hyresgästerna.

- Återigen kan jag konstatera att det är fantastiskt att vi kan växa organiskt inom våra orter. För vår tillväxtstrategi är det viktigt att få möjlighet att leverera förnybar värme till så många som möjligt i de orter som vi driver fjärrvärme i. En viktig faktor i den lokala tillväxten är den lokala kompentensen som vi har i Mölnlycke och Landvetter, säger Anders Pettersson VD Solör Bioenergi Fjärrvärme.