Azelio avser att genomföra en riktad nyemission

Bild: Azelio

Styrelsen för Azelio AB (publ) (”Azelio” eller “Bolaget”) har med stöd av emissionsbemyndigandet från årsstämman den 14 maj 2020, beslutat om en riktad nyemission av 10 638 225 nya aktier, motsvarande cirka 10 procent av det totala antalet utestående aktier i Bolaget, till en teckningskurs om 56 kronor per aktie (”Nyemissionen”).

Genom Nyemissionen tillförs Bolaget cirka 596 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen i Nyemissionen har fastställts genom ett accelererat bookbuilding-förfarande och motsvarar en rabatt om cirka 4,6 procent jämfört med stängningskursen den 10 mars 2021 på Nasdaq First North Growth Market. Nyemissionen attraherade stort intresse från nya välrenommerade svenska och internationella institutionella investerare, tillsammans med befintliga aktieägare.

Syftet med Nyemissionen är att finansiera den fortsatta industrialiseringen av Azelios teknologi för termisk energilagring (TES) och Stirling-baserad elproduktion, med målet att starta serieproduktion under tredje kvartalet 2021, samt att kunna finansiera ytterligare utvecklingsprojekt och andra generella företagsändamål. Som kommunicerat i Bolagets bokslutskommuniké, förväntas den växande affärsvolymen binda rörelsekapital, i synnerhet inför starten av serieproduktion och i den tidiga kommersialiseringen av produkten. I detta skede är rörelsekapitalet dessutom särskilt känsligt för förskjutningar i kassaflödet. Denna risk ökar av pandemin bland annat genom att rörelserestriktioner kan påverka start och genomförande av projekt. Styrelsen gör därför bedömningen att Bolagets behov av rörelsekapital har ökat och har därför genomfört en Nyemission om cirka 596 miljoner kronor, före transaktionskostnader. Emissionslikviden tillsammans med befintlig kassa bedöms vara tillräckligt för att finansiera Bolagets affärsplan tills verksamheten blir kassaflödespositiv, vilket förväntas ske under 2022. Styrelsen för Azelio har beslutat att avvika från aktieägarnas företrädesrätt för att säkerställa en så tids- och kostnadseffektiv finansiering som möjligt av sin fortsatta industrialisering.

”Azelio har uppnått viktiga milstolpar i industrialiseringen av Bolaget. Med första kommersiella installationen påbörjad och en närliggande uppstart av serieproduktion tillför den här nyemissionen finansiering och en stärkt ägarbas som tar oss framåt i kommersialiseringen av teknologin för den globala marknaden och mot ett positivt kassaflöde”, säger VD Jonas Eklind.

Nyemissionen innebär en utspädningseffekt om cirka 9,2 procent av aktiekapitalet i förhållande till antalet aktier i Azelio efter Nyemissionen, genom en ökning av antalet utestående aktier med 10 638 225, från 104 380 296 till 115 018 521, och en ökning av aktiekapitalet med 5 319 113 kronor, från 52 190 150 kronor till 57 509 262 kronor.

Medlemmar i styrelsen och ledningsgruppen har åtagit sig att, med vissa undantag, inte sälja aktier i Azelio under en period om 90 kalenderdagar efter likviddatum. Utöver sedvanliga undantag, kan medlemmar i styrelsen och ledningsgruppen under lock-up perioden sälja aktier i syfte att finansiera utnyttjande av tecknings- eller köpoptioner relaterade till Azelio-aktier. Dessutom har Bolaget åtagit sig att, med vissa undantag, inte genomföra ytterligare aktieemissioner under en period om 180 kalenderdagar efter likviddatum.