Industribolag anser att regeringen inte inser allvaret av elprissmällen

Foto: Varistor60/Wikimedia Commons

Holmen har tidigare i veckan tvingats stänga två pappersmaskiner, som en direkt följd av de rusande elpriserna. Flera elintensiva bolag har drabbats av elprissmällen, visar en kartläggning som Dagens Industri gjort. Ett av bolagen är Borealis.

Anders Fröberg, vd för kemijätten Borealis Sverig, säger till DI:

– Som en stor processindustri har vi väldigt svårt att stänga ned produktionen så den ökade elkostnaden slår direkt mot resultatet.

I en artikel i DI nyligen varnade Borealis vd för att utvecklingen på elmarknaden, med bland annat med enorma elprisfluktuationer och risk för rena bristsituation, är ohållbar för industrin. Anders Fröberg menar att det är extremt viktigt att politikerna inser att vi har problem och att det behövs åtgärder så snabbt som möjligt.

Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna och ordförande i Riksdagens näringsutskott, anser att regeringen och energiminister energiminister Anders Ygeman varit alldeles för passiv i frågan. Han framhåller att regeringen även bidragit till en sämre försörjningstryggheten och växande elprisfluktuationerna genom att avslå oppositionens krav att stoppa statliga Vattenfalls stängning av Ringhals 1.   

Försörjningsotryggheten kan tvärtom komma att öka i framtiden då regeringen nyligen aviserat planer för att underlätta utbyggnaden av vindkraft till havs - och därmed också öka beroende av denna notoriskt opålitliga energikälla.