USA:s president Joe Biden kommer att stoppa en kontroversiell oljeledning

Biden under senaste valrörelsen. Foto: Creative Commons lic. Kredit: TDKR Chicago

President Joe Biden kommer att stoppa oljeledningen Keystone XL mellan Kanada och USA, rapporterar amerikanska Tv-stationerna CBC och CTV med hänvisning till källor bland Bidens personal.

Oljeledningen skulle transportera olja gjord av tjärsand i den kanadensiska provinsen Alberta till amerikanska raffinaderier i Texas.

 Oljeledningen förväntades transportera 500 000 fat olja om dagen, men ledningen har kritiserats skarpt av miljöaktivister. USA:s tidigare president Barack Obama avbröt planerna för Keystone XL under senare delen av sin mandatperiod.

Men under president Donald Trump upphävdes beslutet. Men trots tillstånd och hjälp från Trump har Keystone XL bromsats av domstolarna, inklusive av USA:s högsta domstol, på grund av otillräckliga miljögodkännanden.

Därför har arbetet med att bygga oljeledningen ännu inte börjat. Tvärtom har oljeledningen Dakota Access blivit operativ.

Keystone XL är en investering på 8 miljarder dollar. Obamas order att stoppa det kontroversiella projektet kom 2015 efter att miljöaktivister hade protesterat mot projektet i över sju år.

Miljöorganisationer fruktar att oljeprojektet skulle leda till en markant ökad risk för läckor som kan skada miljön. Samtidigt betraktar en rad klimatforskare projektet som en mindre koldioxidbomb i en tid då man försöker hantera klimatutmaningar.