Tibber tar in 65 miljoner dollar investerar i digital energiplattform

Foto: Dina Lydia/Unsplash

Tibber har revolutionerat branschen genom sin innovativa affärsmodell där bolaget inte gör vinst på kundernas elförbrukning, utan istället tar ut en fast månadsavgift av sina kunder, oavsett elförbrukning. Därefter använder Tibber-appen smarta algoritmer för att köpa den billigaste, gröna elen direkt från producenterna till sina kunder - för inköpspris. Tibber appen ger även förslag på olika smarta lösningar för att sänka kundens hushållskonsumtion. ​Tibber tar nu in totalt 65 miljoner USD i en investeringsrunda som leddes av Eight Roads Ventures tillsammans med Balderton Capital och redan aktiva Tibber-investeraren Founders Fund. Vid sidan av detta har Tibber även tagit in arbetskapital​ ​från Nordea. 

Tidigare i år passerade företaget som är aktivt i Sverige, Norge och Tyskland 100 000 betalande kunder. Sedan företaget grundades har tillväxten drivits i stort sett organiskt genom rekommendationer från användare. Nästan en av fem som byter elbolag i Norge byter nu till Tibber.​ ​För att skala framgången fyller nu företaget på krigskassan med ett brett nätverk investerare i ryggen. 

Kapitalet kommer att användas till att fortsätta utveckla teknologi, rekrytera spetskompetens och expandera till nya marknader. 

“​För oss betyder investeringsrundan att vi snabbare kan göra energiförbrukning smartare. Vår app har snabbt blivit populär och det har bidragit till en utveckling av smart och grön el till lägre priser. Vi ser fram emot att lansera nya produkter och att göra hushåll ännu mer energieffektiva,​” säger Edgeir Vårdal Aksnes, vd Tibber. 

Den svenska elmarknaden upplever idag en omställning med ökad grön el och en ökande belastning. Behovet av intelligenta system för elkonsumtion kommer vara en viktig pusselbit i framtidens infrastruktur. Tillväxten av elbilar innebär t ex både en ökad belastning och en möjlighet att balansera elnätet. Där utmärker sig Tibbers licens att delta i balanseringen av det svenska elnätet åt myndigheten för elförsörjning med hjälp av sina uppkopplade laddstationer för elbilar. Det innebär att man kan möjliggöra utbyggnad av grön el och sänka kostnaden för elbilar på sikt. 

 

Kontakt: