Fler koronainfektioner och överfyllda lager sänker oljepriserna

Oljeutvinning i Texas. Foto: Creative Commons Lic, kredit: p26jp

Medan antalet covid-19-infekterade ökar, sker detsamma med världens oljelager. 

Oljepriserna sjunker onsdag morgon efter en ökning av både USA: s oljelager och antalet covid-19-infekterade i både USA och Europa, vilket väcker oro över oljeöverflöd och brist på efterfrågan.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 40,54 dollar på onsdag morgon den 28 oktober mot 41,21 dollar på eftermiddag dagens innan. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 38,74 dollar den 28 oktober mot 39,48 dollar på eftermiddag dagen innan.

Amerikanska olje- och bensinlager fortsatte att öka förra veckan, enligt siffror från American Petroleum Institute (API).

Oljelagren har ökat med 4,6 miljoner fat till 495,2 miljoner. fat, medan analytiker enligt en undersökning av Reuters förväntade sig en ökning med 1,2 miljoner fat.

- Den oväntat stora uppbyggnaden av amerikanska oljelager har gett upphov till ny försäljning, medan oro för leveransstörningar orsakade av orkanen Zeta har avtagit, säger Hiroyuki Kikukawa, chef för Nissan Securities, till Reuters.

Men energiföretag och hamnar längs Mexikanska golfen förbereder sig för en ny orkan, som är den elfte i sitt slag den här säsongen.

USA: s president Donald Trump erkände på tisdag att en eventuell överenskommelse om ett biståndspaket sannolikt inte kommer att bli verklighet förrän efter valet.

Organisationen för oljeexportländerna, Opec och allierade som Ryssland planerar att minska produktionen från 7,7 miljoner fat per dag till 5,7 miljoner i januari.

Enligt Reuters är det dock inte tillräckligt för att kompensera för den försvagade efterfrågan.

Samtidigt förväntas Libyens oljeproduktion i Opec öka till 1 miljon fat per dag under de kommande veckorna.