ABB ska säkerställa driften av vattenkraftverken i norra Norge

Foto: ABB

Statkraft, Europas största producent av förnybar energi, har anlitat ABB för att säkerställa effektiviteten och tillförlitligheten vid driften av vattenkraftverken i norra Norge.

ABB har tilldelats ett kontrakt på att modernisera automatisering, styrning och kraftlösningar vid två av Statkrafts vattenkraftverk i Norge.

 

bild
Foto: ABB

Uppgraderingen vid vattenkraftverken Straumsmo och Innset kommer att innefatta ABB:s distribuerade styrplattform ABB Ability System 800xA, som integrerar  processtyrning, krafthantering, el och säkerhet i ett samlat och tillförlitligt system. Avtalet innehåller också ett tillval att utvidga renoveringen till en tredje anläggning, vattenkraftverket Båtsvann.

Systemet 800xA kommer att kunna styra kraftverket helt – från högspänningsställverk till lågspänningsstyrning av motorer, hantering av AC/DC-system samt belysning och värme vid varje anläggning.

Dag Smedbold, SVP på Statkraft region nord, säger: ”Det är avgörande att säkerställa effektivitet, stabilitet, tillförlitlighet och robusthet i våra automations- och elsystem eftersom båda kraftverken är obemannade.”

Vattenkraft förblir stöttepelaren i det norska elsystemet och förser Norge med över 95 procent av landets totala energibehov.

Per Erik Holsten, chef för ABB Energy Industries i Nordeuropa, kommenterar: ”Med ett sådant stort beroende av vattenkraft för att leverera el till hela Norge kan dessa anläggningar verkligen klassas som kritisk infrastruktur. Det är viktigt att förbättra och bibehålla kraftverkens installerade bas, tillgångar och en smidig drift.”

Det nya projektet bygger på en långvarig relation med Statkraft i norra Norge, där ABB tidigare har levererat automationslösningar till vattenkraftverken Nedre Røssåga, Øvre Røssåga, Bjerka, Skjomen och Adamselv.

Holsten fortsätter: ”Vi har samarbetat många gånger med Statkraft och vårt senaste arbete åt dem i Øvre Røssåga erkändes allmänt som bästa praxis och används nu som förebild för hur vi ska leverera liknande projekt framöver.”

ABB har en omfattande erfarenhet av att tillhandahålla integrerade kraft- och automationslösningar till vattenkraftverk och tidigare globala vattenkraftsprojekt innefattar Enel Green Power i Italien, Copel i Brasilien, Aswan i Egypten, Three Gorges i Kina, Piva i Montenegro, Itaipu i Brasilien och Sharavathy i Indien.

Statkraft utvecklar och driver anläggningar för förnybar energi inom vattenkraft, vind, sol, gas och biomassa, och tillhandahåller även fjärrvärme. Med över 125 års erfarenhet inom vattenkraft driver företaget 335 vattenkraftverk över hela världen och är den största producenten av förnybar energi i Europa.