Linde energi får guldmedalj för sitt hållbarhetsarbete

Jens Isemo, vd på Linde energi. Foto: Linde energi

Förra året var första gången Linde energi utvärderades enligt den internationellt erkända EcoVadis-metoden. När årets resultat publicerats står det klart att det kommunägda bolaget förbättrat sitt hållbarhetsarbete, når målet att samtliga utvärderade områden ska vara gröna och därmed står sig ännu bättre i internationell jämförelse.

2019 var första året som Linde energi utvärderades enligt EcoVadis-metoden, vilket har visat sig vara en bra utgångspunkt för framtida satsningar och initiativ inom hållbarhet. I årets utvärdering förbättrar det lokala energibolaget sina resultat och inkasserar därmed åter en guldmedalj för sitt hållbarhetsarbete.

- Hållbarhet genomsyrar hela Linde energi. Vi vill tillsammans med våra kunder ta ansvar för framtidens Bergslagen och kunna lämna över en bra värld till kommande generationer. EcoVadis-metoden tar ett helhetsgrepp om hållbarhet utifrån FN:s globala mål, hjälper oss att titta på hela bolagets samhällsansvar och att redovisa vårt hållbarhetsarbete genom att utvärderas och rankas av en extern aktör, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.

Linde energi fick 68 poäng av 100 i rankingen, vilket är långt över branschsnittet på 52 poäng och som innebär att företaget placerar sig bland de topp 5-procenten av samtliga bedömda och jämförbara företag. Totalt utvärderades drygt 65 000 företag i över 160 länder, varav 266 företag inom energibranschen.

- Vi blir bättre och bättre för varje år, men vi är långt ifrån nöjda. Vårt mål är att vara helt fossilfria år 2025. För att nå det målet krävs att både vi och fler gör mer, menar Emma Johansson, EHS&S*-ansvarig på Linde energi.

De fyra områden som utvärderas är: miljö, arbetsmiljö och mänskliga rättigheter, etik samt hållbara upphandlingar och inköp. Resultatet presenteras i poäng och med färgerna röd, gul eller grön. Linde energi uppfyller år 2020 gröna resultat inom alla områden, vilket är en förbättring jämfört med året innan.

Bland företagets styrkor lyfts att tydliga policys finns på plats, att regelbundna energimätningar genomförs, att det finns ett strukturerat arbetssätt med arbetsmiljö och informationssäkerhet, goda resultat i nöjd-medarbetar-undersökningar, regelbundna hälsoundersökningar, att rutiner för incidentrapportering finns på plats samt fortlöpande riskutbildningar för medarbetarna.