Vid ett webbinarium den 22 september presenterade Energiföretagen Sverige de första delarna av en tidslinje Färdplan Energi. Del-tidslinjerna för bio-CCS, för borttagning av utsläpp från plast i fjärr- och kraftvärmen samt för hinderröjning för produktion av vattenkraft, fjärr- och kraftvärme samt vindkraft, visar att många viktiga beslut måste tas inom de närmaste åren.
I de 21 färdplanerna inom Fossilfritt Sverige finns en rad åtaganden för branscherna och uppmaningar till politiken presenterade. Många av färdplanerna pekar ut tillgång till fossilfri energi som en nyckel för omställningen i deras bransch. Men vad behöver ske för att detta ska bli möjligt, vems ska ta besluten, och när behöver det ske?
Det ska Tidslinje Energi ge svar på. På ett webbinarium den 22 september fick deltagarna ta del de fem första del-tidslinjerna. För att möjliggöra storskalig bio-CCS, för att ta bort utsläpp från plast i fjärr- och kraftvärmen samt för att ta bort hinder för produktion av vattenkraft, fjärr- och kraftvärme samt vindkraft.
De fem deltidslinjerna visar att initiativet oftast ligger hos regering och riksdag, men att också myndigheter, andra branscher och energiföretag behöver agera. Och det är bråttom. Många beslut måste ta de närmaste åren för att Sverige ska nå nettonollutsläpp år 2045.
– Det brådskar med besluten. Vårt arbete med Tidslinje Färdplan Energi visar också på behovet av samverkan för att målet om nettonollutsläpp ska nås. Inom näringslivet, med kunder och inom politiken, sa Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige, i ett pressmeddelande.
Energiföretagen Sverige är en branschorganisation som samlar nära 400 företag som producerar, distribuerar, säljer och lagrar energi.