Oljepriserna faller för andra veckan i rad efter kvotbedrägerier

Enligt Bloomberg News visar data att Förenade Arabemiraten sedan juli har överskridit den produktionskvot som producenterna kom överens om i samband med oljeproducerande ländernas senaste möte. Foto: Saudi Aramco

Oljepriset håller på att sjunka för andra veckan i rad, skriver Bloomberg News. Detta beror delvis på överträdelser av överenskomna produktionskvoter.

Oljepriset kan möjligen dyka för andra veckan i rad. I så fall blir det för första gången sedan överenskommelsen av priset i april, skriver Bloomberg News.

Det är särskilt två faktorer som har hjälpt till att sänka priset under hela veckan.

Enligt Bloomberg News visar data att Förenade Arabemiraten sedan juli har överskridit den produktionskvot som producenterna kom överens om i samband med oljeproducerande ländernas senaste möte.

Dessutom är marknaden fortfarande orolig för en nedgång i efterfrågan på grund av Coronapandemins nya utbrott.

Ett fat WTI-olja handlade fredag ​​eftermiddag den 11 september 2020 till 37,69 dollar per fat, en minskning med 5,6 procent. sedan veckans början, medan Brent-oljan handlas till 40,22 dollar - en nedgång med 4,5 procent.

Dessutom skriver Bloomberg att det för närvarande finns den största graden av "contango" sedan maj. En "kontangomarknad" betyder att terminkontrakt med olja handlas till en premie så att oljehandlare kan tjäna pengar genom att köpa olja på spotmarknaden.

Det innebär att det kan vara fördelaktigt att lagra råolja på chartrade fartyg, som därmed används som flytande lagringsutrymmen, en metod som har hjälpt det danska rederiet Torm att tjäna mycket pengar under 2020.