Europeiska forskningssatsningen BATTERY 2030+

Kristina Edström - professor i oorganisk kemi vid Institutionen för kemi vid Uppsala universitet och koordinator för BATTERY 2030+. Bild: Uppsala universitet

Den europeiska forskningssatsningen BATTERY 2030+ är igång och Syftet är att göra Europa världsledande inom utveckling och produktion av framtidens batterier. Dessa behöver få större lagringskapacitet, längre livslängd, bli säkrare och miljövänligare än dagens batterier för att lättare klara omställningen till ett mer klimatneutralt samhälle. Projektet leds från Uppsala universitet.

– Äntligen är vi igång. Det är en viktig långsiktig forskningssatsning inom batteriområdet som kommer att stärka Europas forskningsposition och bidra till en industri som kan tillverka framtidens batterier. Vi har arbetat i drygt ett år med den färdplan som vi presenterade i mars i år och som vi baserar våra forskningsinsatser på. Vi startar nu de olika forskningsprojekten och ser till att våra idéer resulterar i ny kunskap och nya produkter – och självklart i bättre batterier, säger Kristina Edström, professor vid Uppsala universitet och koordinator för BATTERY 2030+.

Storsatsningen består av sju projekt med en total budget på 40,5 miljoner euro från EU:s forsknings- och innnovationsprogram Horisont 2020.

BATTERY 2030+ är en stor forskningsmiljö. Sverige och Uppsala universitet koordinerar de övergripande aktiviteterna. Målsättningen är att skapa säkrare batterier med bättre prestanda, större lagringsmöjligheter, längre livslängd och som är mer miljövänliga. Forskningsprojekten arbetar inom tre områden:

I. Utveckling av en europeisk infrastruktur för att kombinera storskaliga beräkningar och experimentserier för att analyser och förstå de komplexa reaktioner som sker inuti ett batteri.

II. Utveckla och integrera sensorer som i realtid undersöker och rapporterar om batteriets hälsotillstånd

III. Utveckla självläkande komponenter som förlänger batteriets livslängd.