Orkanen Laura genererar fram ökad produktion av Brent-olja

Nyheter från handelsavtalet mellan USA och Kina hjälper också till att dra oljepriserna i en positiv riktning. Foto: Easy Markets

Oljepriserna steg nyligen när den tropiska orkanen Laura nära Mexikanska golfkusten stimulerade fram större produktion av europeisk Brent-olja.

Trots orkanen som hotar produktionen av amerikansk WTI-olja steg oljepriset genom en industrirapport som visar en positiv förbättring av det amerikanska oljebehovet, skriver Reuters.

Europeisk referensolja, Brent, kostade per fat 45,99 dollar den 26 augusti mot 45,82 dollar dagen innan. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 43,36 dollar mot 43,07 dollar på eftermiddag den 25 augusti.

Den amerikanska energibranschen förbereder för närvarande för orkanen Laura - en orkan i kategori tre, skriver Bloomberg News.

Oljeproducenter nära det utsatta området har tvingats sänka produktionen med 1,56 miljoner. fat per dag, vilket motsvarar 84 procent av all produktion i Mexikanska golfkusten.

Detta har lett till en återhämtning i europeisk Brent-olja, och enligt Bloomberg News har fraktsatserna för tankfartyg som transporterar olja från Europa till USA redan stigit.

- Orkanen kommer bara att ha en positiv effekt på oljepriset på kort sikt, men den tiden kan förkortas ytterligare om skadorna på Texas och Louisiana kuster är så stora att efterfrågan på olja påverkas under en längre period, säger Edward Moya, senior marknadsanalytiker på Oanda, till Reuters.

Samtidigt stöds den amerikanska WTI-oljan av en rapport från American Petroleum Institute (API), som visar en minskning av de amerikanska oljereserverna med 4,52 miljoner. fat och en minskning med 6,39 miljoner fat i bensin, rapporterar Bloomberg News.

Tjänstemän från både Kina och USA bekräftar sitt åtagande att lansera fas 1 i handelsavtalet, som kommer att ligga till grund för ett ökat handelsflöde mellan världens två största oljekonsumenter inom en snar framtid.