Nytt Equinor-fält ytterligare försenat

Equinor ASA, (före 2018 Statoil ASA) är ett norskt olje- och gasföretag, som fick sin nuvarande form 1 oktober 2007, då petroleumdivisionen i Norsk Hydro slogs samman med Statoil. Företaget fick sitt nuvarande namn i maj 2018. Equinor är Norges och Nordens största företag. Foto: Bo B Randulff- Equinor ASA

Enligt media Upstream måste det norska oljeföretaget beväpna sig med extra tålamod i förhållande till FPSO-fartyget, som kommer att ansvara för produktionen vid den planerade Johan Castberg-expansionen.

Koronakrisen hade allvarligt försvagat verksamheten vid Semcborp-varvet i Singapore. där fartyget byggs.

Nu skriver media Upstream att FPSO- fartyget kanske inte är redo förrän i slutet av 2023 - eller till och med senare. Equinor har hittills upprätthållit avsikten att starta oljeexpansionen som bär namnet Johan Castberg senast 2022, och till de norska medierna E24 hävdar oljegiganten att det inte finns något nytt att rapportera om schemat för projektet.

VD Eldar Sætre berättade dock nyligen - i samband med Equinors presentation av räkenskaperna för andra kvartalet - om att projektet skulle kunna riskera att skjutas fram till 2023.

Enligt Upstream har projektet i Singapore utmanats av svetsproblem och aktivitetsnivån är fortfarande låg.

Equinor (50 procent) har tillsammans med sina partners Vår Energi (30 procent) och Petoro (20 procent) investerat cirka 34,6 miljarder danska kronor i hela Johan Castberg-projektet. Från början måste fältet kunna producera i 30 år.

Den största aktören i danska Nordsjön Total har också delegerat uppgifter till Sembcorp i Singapore. Där skulle det franska företaget ha byggt brunnshuvud- och stigningsplattformarna som skulle användas på Tyra-fältet, som är under ombyggnad.

På grund av koronabegränsningar har Total dock på vägen varit tvungen att flytta produktionen bort från varvet i Singapore.