Svenska Kraftnät tecknar nytt avtal för Ringhals 1

Foto: Vattenfall

Trots att Ringhals 1 ska avvecklas till årsskiftet har kärnkraftsägaren tecknat ett nytt avtal för reaktorn – för nätta 300 miljoner kronor – för att trygga driften av stamnätet under sommaren då samtliga kärnkraftverk har sina revisionsstopp.

Då bara tre reaktorer är i gång i augusti, Ringhals 3, Forsmark 1 och Forsmark 2, under två veckor i augusti kan det bli problem för driftsäkerheten, konstaterar Svenska Kraftnät i en analys.

Därav avtalet att hålla block 1 i Ringhals i gång från den 1 jul till mitten av september. Om kärnkraften har så stor betydelse för driftsäkerheten, hur ska det då gå när fler reaktorer läggs ned och till slut all kärnkraft avvecklas? Vårt elberoende kommer inte att minska för att kärnkraften plockas bort ur energimixen, snarare kommer det att öka, inte minst då fler elbilar rullar ut på vägarna.

För tillfället är situationen löst genom mångmiljonavtalet för reaktor 1, men hur det ska gå nästa sommar, när vi förhoppningsvis lagt pandemin bakom oss och de ekonomiska hjulen snurrar för fullt igen, återstår att se. Det kan bli en riktig rysare.