Absolicon bygger Europas största solvärmefält

Joakim Byström vd Absolicon Solar Collector AB

Energimyndigheten har beviljat 8 miljoner kronor i medfinansiering till Absolicons demonstrationsanläggning för storskalig solvärme. Anläggningen blir Europas största fjärrvärmeinkopplade solfångarfält med koncentrerande solfångare och kan arbeta upp till 160 graders arbetstemperatur.

Projektet har föregåtts av förstudien ”Framtidens Fjärrvärme”, delfinansierad av Region Västernorrland och företag, fastighetsbolag, energibolag och av kommunerna Härnösand, Kramfors och Sollefteå. Projektet har identifierat ett antal platser i Ådalen som är lämpliga för solvärme och valet föll till slut på Härnösand.

 – Investeringen i Härnösand uppgår sammanlagt till ca 16 miljoner, berättar projektledare Anders Rammsy.

När anläggningen står klar 2021 kommer 3000 kvadratmeter solfångare producera en miljon kilowattimmar solvärme per år.

En fjärdedel av värmebehovet från solvärme

I Danmark har många städer redan installerat solfångare i sina fjärrvärmenät och där finns också säsongslager som kan lagra solvärme från sommar till vinter. Men den äldre teknik som används där har haft svårt att klara de höga temperaturerna i svenska fjärrvärmenät. Absolicon har löst problemet genom att använda en silverspegel som koncentrerar ljuset i en smal linje på ett mottagarrör fyllt med trycksatt vatten. Solfångarna följer solen under dagen och behåller värmen under ett skyddande glas.

– Våra solfångare ger temperaturer upp till 160 °C. Värmen matas in direkt på fjärrvärmenätet och mitt på dagen en vanlig sommardag kommer solfångarna att svara för en fjärdedel av värmebehovet i Härnösands fjärrvärmenät, förklarar Rammsy.

Även om installationen i Härnösand är stor som en fotbollsplan så finns det betydligt större installationer i världen. Den danska staden Silkesborg med 45 000 innevånare har världens största solfångarinstallation för fjärrvärme på 157 000 kvadratmeter solfångare och den finska huvudstaden Helsingfors skulle behöva 10 miljoner kvadratmeter för sitt värmebehov.

Om solfångarinstallationen går bra kan även Härnösand på sikt få en större solvärmeanläggning.

– I Härnösand skulle en solfångaranläggning tio gånger så stor som demonstrationsanläggningen och ett säsongslager som kan lagra solvärme från sommar till vinter innebära att man helt kan sluta elda bränslen i värmeverket under sommarhalvåret, konstaterar Joakim Byström, vd på Absolicon.

Förutom i fjärrvärmenät är solfångaren lämplig för industrier som förbrukar stora mängder värme och ånga som textilindustri, mejerier, kemiindustri och bryggerier.

Energimyndighetens medfinansiering kommer i utlysning där man efterfrågat demonstrationsanläggningar för ny energiteknik och täcker ca 50% av kostnaderna. Med i projektet är även forskningsinstitutet Rise och Umeå Universitet.