Schweizisk fond samlar in miljarder till energieffektiviseringar

Foto: Susi Partners

Den schweiziska infrastrukturförvaltaren Susi Partners har samlat in cirka 290 miljoner euro från investerare via sin fond SUSI Energy Efficiency Fund II, som stängde den 15 maj. Fonden har sin investerarbas i Schweiz, Tyskland, Nederländerna, Sverige och Danmark. Fonden består av institutioner som försäkringsbolag och pensionsfonder och cirka hälften av dem är nya investerare. Danmark är för första gången med i SEEFII.

Marius Dorfmeister, co-CEO och Global Head of Clients, kommenterar utfallet:

– Vi har ytterligare diversifierat vår investerarbas och vid den slutliga stängningen fick vi in nära vårt insamlingsmål på 300 miljoner euro, som sattes före globala utbrottet av Covid-19.

Marco van Daele, CIO, tillägger:

– Till hela vår energieffektivitetsplattform har vi nu samlat in ungefär en halv miljard euro. Efter att ha avslutat den andra fonden kan vi nu fokusera på aktuell kapitalutplacering och utvärdera potentiella strategier för uppföljning av investeringen.

Även om betydande investeringar i energieffektivitet behövs för att uppnå målen i Parisklimatavtalet, saknar ofta privata och offentliga infrastrukturägare och operatörer de ekonomiska resurserna för att genomföra nödvändiga teknologier, enligt SUSI Partner som framhåller att de genom sin energieffektivitetsplattform kan erbjuda en finansieringslösning utanför balansräkningen, vilket möjliggör nödvändiga investeringar i utbyte mot en del av energibesparingen.

Sedan januari 2019 har SEEF II investerat cirka 100 miljoner euro i en rad olika effektivitetsåtgärder, till exempel LED-belysning, energisnåla renoveringar av industrier, offentliga och bostadslokaler, energieffektiva värmesystem samt smarta mättjänster av energiförbrukning.