Membrandestillering kan ge bättre vattenrening del 2/2

Jan Lundgren är vice ordförande i Matarvattensektionen och teknikområdesansvarig för matarvattenkemi på Stockholm Exergi. Foto: Jan Lundgren
En av de största utmaningarna för anläggningar som renar rökgaskondensat är att filtren förorenas av mikroorganismer. Foto: Jan Lundgren

Filtreringstekniken som idag används inom matarvattenberedning och rening av rökgaskondensat ger väldigt bra resultat, men det förekommer också problem med till exempel tillväxt av mikroorganismer och rening av ett fåtal ämnen del 2/2. 

 

Dialog om problemen

De senaste åren har det byggts fler och fler anläggningar för rening av rökgaskondensat och Jan Lundgren anser att den största utmaningen är att man får in mikroorganismer som växer till sig i systemen och sätter igen membranen.

- Rökgaskondensatreningen brukar bestå av ett mikrofilter, ett UF-filter, där UF står för ultrafiltration, och ett RO-filter. Framförallt i UF-filtret och RO-filtret har många haft problem med igensättningar, förklarar Jan Lundgren.

Han berättar att många idag använder natriumhypoklorid och ultraviolett ljus för att ta död på mikroorganismerna, men påpekar att det behövs mer forskning eftersom flera kraftverk fortfarande har problem med mikroorganismer i rökgaskondensatreningen.

När det gäller matarvattenberedningen talar han om att många haft problem med EDI-filtren, som är en blandning av jonbytesfilter och membranfilter.

- Det har fungerat väldigt bra inom läkemedelsindustrin, men det är ett så känsligt filter att man fått problem inom framförallt kraftverksindustrin, säger Jan Lundgren.

Han medger att man än så länge inte kommit fram till exakt vad problemen är, men de leder till att man många gånger inte kan använda filtren mer än tre eller fyra år.

På Matarvattensektionen berättar han att de börjat med så kallade användardagar där de tar upp problem av det här slaget.

- Vi tar dit ett antal föredragshållare och har en dialog med publiken om problemen, säger Jan Lundgren.

 

Membrandestillering

Jan Lundgren berättar också att han deltar i ett projekt inom Energiforsk, lett av Andrew Martin på KTH, där de arbetar med membrandestillering, som är en vidareutveckling av membranfiltreringstekniken.

- Istället för att använda RO-filter, som använder sig av vattentrycket för att rena vattnet, gör man en form av destillering, där man värmer upp vattnet till mellan 80 och 90 grader och låter det passera genom ett membran, förklarar Jan Lundgren och tillägger att man på så vis kan rena vattnet både från partiklar och joner så att det är helt rent när det kommer ut på andra sidan membranet.

Om den visar sig fungera bra menar han att membrandestilleringstekniken till exempel skulle kunna ersätta avhärdningsfiltret och RO-filtret vid vattenrening.

- RO-tekniken tar enligt leverantörerna bort mellan 97 och 98 procent av jonerna och saltet i vattnet, men den har problem med ett fåtal ämnen. Membrandestillering klarar i vissa försök av att rena en del av de här ämnena, som till exempel kvicksilver, säger Jan Lundgren.

Han påpekar att detta är väldigt viktigt eftersom kvicksilver är ett av de ämnen som man i så stor utsträckning som möjligt vill förhindra från att släppas ut i naturen.