Framtidens energibehov - samlande över 500 deltagare till digital konferens

Dennis Pamlin, RISE, var en av talarna på årets Power Circle Summit Bild: Power Circle

Power Circle Summit,  konferensen kring energibehovet i framtidens cirkulära samhälle, ägde rum digitalt den 5–6 maj i år.

– På fem veckor ställde vi om från fysiskt till digitalt upplägg. Responsen har varit enormt positiv, berättar Anna Jarnö, Business Manager på Svenska Mässan.

I svåra tider är det viktigare än någonsin att mötas och utbyta erfarenheter. Därför valde arrangörerna bakom Power Circle Summit att samla el- och energibranschen för såväl dialog som inspiration i ett digitalt format. Temat för årets konferens var “Smart elektrifiering för framtidens näringsliv och växande städer”. Hela 506 personer anmälde sig i förväg vilket är nytt rekord.

Innovationer en viktig del av energiomställningen

Att tänka nytt var ett av flera inspel från inledningstalare Dennis Pamlin på RISE. Han menade att situationen med Covid-19 har bidragit positivt till att på kort tid få människor att mötas och arbeta i digitala miljöer. I sitt anförande presenterade han Sverige som “A Gigaton Solution Country”.

Den genomgående frågan för dagen var om elektrifieringen i sig är ett tillräckligt disruptivt steg eller om vi måste tänka ännu större och mer innovativt för att klara klimatomställningen.

- Man kommer väldigt långt med elektrifiering men det som är nytt är att vi nu pratar om att elektrifiera industrisektorn, menade Bo Normark, expert på konferensen.

Bo Normark instämde i att coronapandemin gett möjlighet att snabba på den omställning som måste ske. Samtidigt är det viktigt att stötta de nya innovativa företagen och accelerera utvecklingen.

- Nu när vi är överens om att elektrifieringen är den centrala vägen framåt behöver vi släppa loss kreativiteten. Vi har sett många goda exempel på det idag, avslutade han.

Celcibus vinnare av Innovationsracet

Innovationsracet är entreprenörstävlingen för innovativa energilösningar och energiteknikföretag som anordnas av Energimyndigheten, EIT InnoEnergy och Ignite Sweden.

Vinnare blev Celcibus som utvecklar lösningar för framtidens hållbara energiförsörjning. Motiveringen löd: En aktör med stor marknadspotential inom ett område med mycket stark marknadstrend, som vilar på såväl en gedigen svensk forskargrund som stark patentgrund, med högsta relevans för utvecklingen av centrala komponenter i det framtida hållbara energisystem såsom energilagring och vätgas och samtidigt möta en betydande samhällsutmaning i arbetet med att nå ett fossilfritt välfärdssamhälle nationellt och globalt. Med ett starkt team i förarsätet.