Genombrott för morgondagens natriumjonbatteri

Bild: Altris

Start-up-företaget Altris meddelar att de gjort ett genombrott vid utvecklingen av ett nytt slags natiumjonbatteri, som är hållbart, energitätt och kostnadseffektivt.

2016 upptäckte tre forskare vid Uppsala Universitet ett nytt och energisnålt sätt attsyntetisera Fennac, som bland forskare ofta kallas för Prussian White och tillhör familjen Prussian Blue analoger. Bolaget Altris AB grundades och sedan dess har tillverkningsmetoden utvecklats i rasande takt. Produktionen har skalats upp från 4 gram per batch till 10 kg per batch vilket ger tillräckligt med aktivt material till ett 5kWh stort batteri. Processen har även effektiviserats och utbytet har blivit 25 gånger så stort.

Tillsammans med LiFeSiZE AB, ett annan avknoppat bolag från Uppsala Universitet, har Altris lärt sig att tillverka kompletta välfungerande natriumjonbattericeller.

– Vi har tillverkat dessa natriumjonbatterier i samma produktionsutrustning och teknik som vi använder för litiumjonbatteritillverkning, berättar Proffessor Josh Tomas, VD och grundare av LiFeSiZE. Battericeller i kommersiell storlek med en kapacitet på 1,3 Ah och med spänning 3,1 V har tillverkats.

– När vi för fyra år sedan kom på ett nytt sätt att tillverka Fennac®, som är ett käntkatodmaterial baserat på billiga och ofarliga grundämnen som alla förekommer rikligt på jorden, anade vi att det kunde vara genombrottet för natriumjonbatterier. Nu har vi optimerat tillverkningsprocessen av Fennac och tillverkat kompletta battericeller hos LiFiSiZE. Det här känns otroligt kul, säger Ronnie Mogensen, en av grundarna av Altris AB.

Fennac innehåller endast en metall (järn).

Altris grundades av tre forskare från The Advanced Battery Center vid Uppsala universitet och EIT InnoEnergy 2017 och har sedan dess fått finansiering och stöd från Uppsala Innovation Center, Vinnova och Energimyndigheten.