Biogas och biogasol kan skattebefrias i tio år  

Regeringen har skickat in ansökningar om förlängt statsstödsgodkännande för skattebefrielse för biogas och biogasol. Ansökan är för tio år.
– Det här är verkligen ett välkommet besked och en positiv nyhet för branschen, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige i ett pressmeddelande.

Det nuvarande statsstödsgodkännandet för biogas går ut 31 december 2020, och många i branschen har lyft förlängd skattebefrielse som en av de viktigaste åtgärderna att få på plats för att biogasmarknaden i Sverige ska kunna fortsätta att utvecklas.

– Det här har vi arbetat för en längre tid. Osäkerheten i samband med att det nuvarande statsstödsgodkännandet närmade sig sitt slut har gjort att en del biogasinvesteringar har fastnat i planeringen. Det är mycket glädjande att regeringen har ansökt om nytt godkännande, nu är i alla fall den osäkerhetsfaktorn ur världen. Att även biogasolen är med är mycket positivt och kan hjälpa till att få fart på den relativt nya marknaden, säger Maria Malmkvist.

Ansökningarna som har skickats in till EU-kommissionen gäller statsstödsgodkännande för befrielse från energi- och koldioxidskatt för biogas och biogasol som används som drivmedel och till uppvärmning, och som inte är grödobaserad. Båda ansökningarna är för tio år.