Skånsk miljöinnovation finalist i global klimat-tävling

Enjay -Finalist i SET 2020 Bild: Enjay

Bakom SET 2020 står den tyska energimyndigheten (DENA) och World Energy Council. Tävlingen, som avgörs i Berlin den 24 mars, har lockat över 570 deltagande företag från 90 olika länder. Enjay är med sin innovation Lepido en av fem finalister i kategorin energieffektivisering.

–Vår finalplats i SET 2020 ger oss tillgång till ett fantastiskt globalt nätverk och hjälper oss med vår lansering på den europeiska marknaden, säger Jesper Wirén, Enjays vd och grundare.

Finalisterna har utsetts av en internationell jury med representanter från näringsliv, forskning och myndigheter. Bland andra så ingår Angela Wilkinson, vd för World Energy Council, Antje Danielsson från MIT Energy Initiative och Virgins miljöchef David Addison.

Energin som går att återvinna i en genomsnittlig restaurang uppgår till 85.000 kWh per år, vilket innebär en minskning av utsläppen av koldioxid med cirka 33 ton. Det motsvarar cirka en procent av de prognosticerade globala utsläppen 2050 om alla världens 15 miljoner restauranger utrustas med Lepido.

–Nu är målet att etablera oss på så många stora marknader som möjligt så att tekniken kan få maximalt genomslag, säger Jesper Wirén.

Lepido lanserades i Skandinavien under 2019 och används redan nu av bland andra Burger King, Chop Chop, Clarion och Vasakronan. Ett antal pilotprojekt har även påbörjats inom andra segment som shoppingcentra och kryssningsfartyg.