Södra först i världen med fossilfri biometanol

Pressbild: Södra/Cision

Södra har byggt världens första fabrik för kommersiell biometanol, ett hållbart drivmedel från skogsråvara, vid massabruket i Mönsterås. I dagarna går den första provleveransen till kunden Emmelev A/S som kommer att använda biometanolen i sin biodieselproduktion.

Södra beslutade 2017 att investera i en anläggning för att producera biometanol. Södra visar genom satsningen att man arbetar för cirkulär ekonomi, resurseffektivitet och fossilfrihet.

– Det är med stolthet vi nu har fått igång världens första kommersiella fabrik för biometanol. Omställningen till bioekonomi kräver att man nyttjar alla råvaror effektivt. Biometanolen framställs av den råmetanol som uppstår vid tillverkningsprocessen i Södras massabruk. Det blir alltså en del i den cirkulära process som redan finns vid Södras bruk, där grunden är att skogsråvarans alla delar används för bästa möjliga effekt. Med det här steget visar vi vägen till ett fossilfritt samhälle och det är helt i linje med vår egen strategi om fossilfria transporter till 2030, säger Henrik Brodin, affärsutvecklingsansvarig energi och kemikalier på Södra.

I och med investeringen breddar Södra sin produktportfölj med en ny bioprodukt.

– Allt fler inser vikten av en övergång mot fossilfria alternativ. Det känns därför fantastiskt att vi kan tillhandahålla marknaden biometanol som ett substitut till fossil metanol inom både transportsektorn och som baskemikalie. Det finns en god efterfrågan på biobaserade produkter och vi har lång erfarenhet av att leverera andra bioprodukter till drivmedelsindustrin och kemiindustrin. Nu fortsätter vi att bygga vidare på det och därför känns det extra roligt att vi gjort en första provleverans till vår kund Emmelev A/S. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla produkten tillsammans med våra kunder, säger Viktor Odenbrink, försäljningsansvarig på Södra Cell Bioproducts.

Emmelev A/S är ett danskt familjeägt jordbruksföretag, som har byggt upp en stor produktion av biodiesel från lokal raps, men använder fossil metanol som insatsråvara i produktionen.

– Biodiesel kommer att spela en viktig roll i omställningen till ett fossilfritt Danmark och vi är mycket nöjda med att svensk biometanol nu ingår i produktionen, det gör att vår biodiesel nu blir helt förnybar enbart baserad på råvaror från närområdet. Biodiesel producerad av raps från danska fält och svensk skog kan säkra bränsle för tung vägtransport samt bussar och entreprenadmaskiner. Detta kommer att vara avgörande för en omvandling av energisektorn. Vi betonar närhet och regional produktion och vi uppfattar Sverige som en del av vårt närområde och har ett gott samarbete med svenska företag. Därför är det naturligt för oss att ingå avtal med Södra, säger Morten Simonsen, delägare i Emmelev A/S. Det skriver Södra i ett pressmeddelande.