Hållbara stolpar melodin för Linde energi

Linde energi fortsätter att byta till hållbara stolpar längs ledningsnätet. Foto: Linde energi.

När Linde energi förra året vädersäkrade ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg ersattes kreosot-behandlade stolpar med giftfria WOPAS-stolpar. Nu pågår arbetet med att uppdatera stolparna på en parallellsträcka längs högspänningsnätet mellan Björkhammarshult och Rumängen – denna gång med hållbara, linoljeimpregnerade stolpar.

- Vi kan av olika anledningar inte gräva ner kabel längs den här sträckan, därför känns det bra att ur såväl miljö- som arbetsmiljösynpunkt ersätta de gamla kreosot-stolparna med miljövänligare och mer hållbara alternativ, säger Ola Andersson, Enhetschef Anläggning på Linde energi.

I detta projekt används så kallade RVP Repellent-impregnerade furustolpar. Till att börja med impregneras furustolpen med ett krom- och arsenikfritt kopparbaserat metallsalt. Därefter följer en behandling med RVP Repellent, som är en blandning av mineral och vegetabiliska oljor – i detta fall linolja.

De så kallade Repellent-stolparna är klassificerade och godkända enligt Kemikalieinspektionens krav.

- Vårt elnät är en viktig del i bygget av framtidens Bergslagen. Vi arbetar långsiktigt och målmedvetet med att investera i nätet, med hållbarhet som ledstjärna, säger Joakim Johansson, Affärsområdeschef El på Linde energi.

WOPAS, som användes i det tidigare projektet,lanserades under 2017 och består av cirka 85 procent förnybart material. Material som dessutom kan återvinnas på nytt.