Minesto tecknar elköpsavtal med elbolaget SEV för installationer på Färöarna

Bild:Pixabay

Minesto, ledande utvecklare inom marin energi, har tecknat ett elköpsavtal med det färöiska elbolaget SEV och vidareutvecklar därigenom bolagens samarbete för att integrera energi från tidvatten i Färöarnas energimix. Elköpsavtalet omfattar de två planerade installationerna av Minestos DG100-modell samt ytterligare 2 MW kapacitet för installationer av kommersiella system för storskalig elproduktion (utility scale).

Minesto och SEV har sedan tidigare inlett en första fas av samarbete för att integrera tidvattenenergi genom Minestos Deep Green-teknik på Färöarna. Detta ska ske genom att installera och driftsätta två nätanslutna DG100-system i Vestmannasund.

Den långsiktiga ambitionen är en storskalig uppbyggnad av tidvattenenergi, uppskattad till cirka 30–70 MW installerad kapacitet, som en primär energikälla i Färöarnas energimix. Färöarna har som mål att år 2030 tillgodose hela sitt elbehov, inklusive transport och uppvärmning, från lokala förnybara energikällor. Skriver Minesto i ett pressmeddelande.