Studsvik tar ​​patent på behandling av organiskt radioaktivt avfall

Studsvik får amerikanskt patent på behandling av radioaktivt avfall. Foto: Studsvik

Studsvik har beviljats ​​patent för behandling av organiskt radioaktivt avfall och förorenat slamavlägsnande. Dessa metoder används i Studsviks kommersiella erbjudanden för Fluidized Bed Steam Reforming, FBSR och Freeze-Tec. Studsviks FBSR-teknik ger en överlägsen behandling av högt, mellanliggande och lågt radioaktivt material, vanligtvis producerat under kommersiell kärnkraftsdrift och avveckling, samt för att behandla äldre avfall som finns på det amerikanska energidepartementet och liknande statliga avfallsplatser från runt världen. FBSR avslutar för närvarande den slutliga testen innan den påbörjar fullskalig drift för att behandla cirka 3 400 000 liter äldre avfall på plats.

Studsviks Freeze-Tec-teknik ger en miljösäker sanering av förorenade vattensängar och slam. Det kontaminerade området fryses, tas bort, avvattnas säkert utan att skapa turbulens eller sprida det kontaminerade materialet. Denna teknik har visat sig vara särskilt effektiv vid behandling av arvplatser där föroreningar har lakats ut i omgivande jord- och vattenskott.

FBSR och Freeze-Tec är bland flera Studsvik innovativa tekniker som erbjuder effektiv och miljösäker sanering av radioaktivt avfall. Studsvik står i framkant när det gäller teknikutveckling inom teknik för avfallshantering, baserat på dess långvariga historia som teknikinnovatör inom alla viktiga aspekter av den globala kärnkraftsarenan.