Värmepumpssystem testas i prisvinnande HSB Living Lab

På Chalmersområdet i Göteborg ligger HSB Living Lab som är labb och studentboende i ett. Pressbild: Energy Saves/ mynewsdesk

Systemet är utvecklat och installerat av Energy Save och skapar ett effektivt, hållbart och flexibelt värmesystem. Det är baserat på ES NordFlex luft/vatten värmepumpsystem, som anpassats för att optimera fastighetens användning av el och värme. Det ger den flexibilitet som krävs av den moderna el- och värmemarknaden och öppnar för smarta integrerade systemlösningar mellan flera energibärare.

 

I forskningsarenan HSB Living Lab, som nyligen tilldelas World in Property Award, testas nya innovationer för att utveckla framtidens hållbara boende. Fler än 100 forsknings- och utvecklingsprojekt har startats sedan 2016. Bland annat test av nya och effektiva energitekniska lösningar i projektet Innovative Energy Management, som är ett samverkansprojekt som drivs av bland annat Chalmers och Göteborg Energi.

 

Innovative Energy Management vill undersöka vilken påverkan ett innovativt energistyrsystem kan ha på en byggnads flexibilitet och energianvändning. Energy Save är en del av detta projekt och i huset har man installerat NordFlex-systemet som balanserar energiflöden av el och värme med moderna styrsystem som också reglerar lagringen av energi i multitankar.

 

– HSB Living Lab är en perfekt samverkansmiljö för att testa den här typen av smarta energisystem som ligger i framkant. Förhoppningen är att hitta framtidens lösningar kring hur man bäst effektiviserar energianvändningen i fastigheter, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.

 

– Systemet ger viktiga förbättringar, ekonomiskt och miljömässigt för fastighetsägaren, men även fördelar för energileverantörerna, säger Torbjörn Assarsson, VD för ES Systems AB, Energy Saves verksamhet inom fastighetssystem.

 

I det övergripande projektet Innovative Energy Management jobbar man med energikällor som värmepumpar och tankar för värmelagring, och man har tillgång till solceller och lagring av energi i batterier i fastigheten. All energi samverkar sedan i systemet, vilket innebär att system och maskiner kan sättas igång just när de behövs – genom de prognoser av användningen som görs kontinuerligt.