Högbytorps kretsloppsanläggning komplett miljösatsning med avancerad teknik

Kretsloppsanläggningen vid Högbytorp.
Kretsloppsanläggningen vid Högbytorp.

Text: John Hardwick

 

Kretsloppsanläggningen vid Högbytorp i Upplands-Bro kommun utanför Stockholm är en investering på 2,5 miljarder kronor. För pengarna har Eon skapat en supermodern anläggning som består av en biogasdel och ett kraftvärmeverk, en uppvisning i hållbarhetstänk, kan man lugnt säga.

Anläggningarna har byggts intill Ragn-Sells befintliga återvinningsanläggning som är Sveriges största och mest avancerade. Samarbetet med Ragn-Sells stärker ytterligare kretsloppsarbetet och öppnar upp för nya satsningar i framtiden. Biogasanläggningen som togs i drift redan 2018 producerar biogas och biogödsel i en syrefri miljö i tre rötkamrar där mikroorganismer bryter ner organiskt avfallsmaterial. Det organiska avfallet blir alltså fordonsbränsle som skall tillhandahållas på Eons tankstationer i Stockholmsområdet. Restprodukten biogödsel sprids till närliggande gårdar i området. Rötaggregaten i Kompogas-anläggningen har levererats Av Hitachi Zosen Inova.

Nu när den stora investeringen i kretsloppsanläggningen, själva kraftvärmeverket byggts klart och invigts fasas el och fjärrvärme ut från avfall som inte har någon alternativ användning. Då sluts kretsloppet och avfall har blivit åtråvärd energi.

 Samtidigt som kraftvärmeverket byggts har Eon låtit dra en fjärrvärmeledning till Järfälla på 24, 5 kilometer. Ledningen har byggts av Svevia till en kostnad av cirka 203 miljoner kronor. I samband med den nya transitledningen kopplas Eons fjärrvärmenät i Upplands-Bro (25 000 invånare) och Järfälla (75 000 invånare) kommuner samman och ett antal befintliga äldre anläggningar tas ur bruk. I Järfälla byggs nu en helt ny stad, Barkarbystaden, på det gamla flygfältet. Här skall 18 000 människor bo och det skall skapas 10 000 nya arbetsplatser. Tunnelbanan håller på att dras vidare från Akalla ända ut till Barkarby som blir ny slutstation. Transitledningen har byggts för att optimera trycket och temperaturen i fjärrvärmenätet. Ledningen har utrustats med teknik för nästa generations fjärrvärme, som inte bara levererar värme utan också kan ta emot värme från kunder som producerar eller återvinner själva.

 

Det nya kraftvärmeverket har en bränsleeffekt på 100 MW och levererar ungefär lika mycket värme på grund av den stora rökgaskondenseringen. Bränslet är alltså sorterat avfall samt biobränsle. Elproduktion ligger på 30 MW. Förbränningsdelen har levererats av Steinmuller Babcock Environment med Kone Cranes som underleverantör. Siemens har stått för turbin och ABB för generator. Rökgasreningen och kondenseringsanläggningen levererades av GE Power i Växjö. Det torra asksystemet i anläggningen är unikt och gör det också möjligt att återvinna metaller i ett kretslopp. Farliga ämnen tas om hand och fasas ut ur kretsloppet.

Structor Örebro har varit byggkonsult. Andra Structor-bolag har svarat för geoteknik, mark, VA och förprojektering, med mera. Arkitekt har varit Gatun Arkitekter. Projektledning: Sweco Energuide. Byggnadsentreprenör har varit NCC Sverige.

I allt, uppenbarligen några av de bästa inom det här området.

Högbytorps kretsloppsanläggning framstår som ett exempel på dagens miljöteknik på högsta nivå.