Mer än varannan skåning kan tänka sig att investera i solceller

Blir 2020 året då solceller börjar slå igenom på allvar i Skåne? Mer än hälften av skåningarna kan tänka sig att investera i solpaneler till bostaden. Av dessa räknar var tredje villaägare med att göra det inom två år. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Sparbanken Skåne*.

 

Egna solceller för att producera el till bostaden har blivit allt mer populärt. I Skåne har problemet med elbrist uppmärksammats senaste året, men ännu är det fler som bara funderat på egna solceller än som faktiskt gjort investeringen. Sparbanken Skåne har med hjälp av Novus tagit reda på skåningarnas inställning till egna solpaneler för att producera el till bostaden.

 

Mer än hälften, 56 procent, kan tänka sig att göra denna investering. Av de som äger sin villa eller sitt radhus är siffran 62 procent. Konkret räknar 9 procent av de som är positiva till att investera i solceller med att göra det under närmaste året och ytterligare 16 procent på två års sikt. Av de som äger villa eller radhus och kan tänka sig att investera, räknar var tredje med att göra det inom två år.

 

– Medvetenheten om klimatutmaningarna har ökat otroligt fort senaste åren. Sedan är solceller inte bara en fråga om hållbarhet, utan också en sak för plånboken. Det går att spara pengar på att producera egen el, även om själva investeringen kostar, säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

 

Sedan 2009 finns ett statligt stöd för installation av solceller, men ansökningskön är lång. Ett alternativ för husägare kan vara ROT-avdraget. Men även med bidrag kan det handla om en prislapp på över 100 000 kronor för att bygga solpaneler på taket på en vanlig villa. Största hindret för skåningarna att installera solceller är just kostnaden, enligt den aktuella undersökningen. 28 procent av skåningarna svarar att det helt enkelt är för dyrt och 16 procent uppger att det inte finns någon lösning för finansieringen.