Svensk startup startar produktion av flytande förnybart bränsle

Visualisering av Liquid Wind e-metanolanläggningen.

Liquid Wind, en svensk startup inom förnybar energi, planerar att bygga anläggningar för produktion av flytande förnybart bränsle som kan ersätta fossila bränslen inom de sektorer där det saknas förnybara alternativ. Baserat på förnybar el från vind och koldioxidinfångst produceras flytande e-metanol som kan användas som bränsle inom framförallt sjöfart och tunga transporter.

Liquid Wind kommer att utveckla och bygga anläggningar för att producera e-metanol i stor skala. Genom att övergå till e-metanol har sjöfarten en möjlighet att minska sina utsläpp av koldioxid och nå sina mål. En stor fördel med e-metanol är att bränslet är lätt att lagra och använda i befintlig infrastruktur samt att befintliga fartyg kan konverteras kostnadseffektivt. Liquid Wind ser framförallt kryssningsindustrin som en sektor där hållbarhet är en väsentlig framgångsfaktor. I tillägg kan e-metanol blandas i bensin som en del av lösningen för att nå målet om 70 procent reduktion av koldioxidutsläppen från vägtransporter till 2030.

Liquid Wind har nu fått stöd från InnoEnergy, som är en europeisk effektfond som investerar i lösningar inom energi och cleantech. InnoEnergy investerar 1,7 miljoner Euro i Liquid Wind för utvecklingen av den första kommersiella produktionsanläggningen i Sverige. Anläggningen kommer att stå färdig hösten 2023 och producera 45 000 ton e-metanol per år.

– Vi är mycket glada över att nu kunna genomföra planering och utveckling av vår första e-metanolanläggning tillsammans med våra partners. Detta är ett betydande steg mot att etablera e-metanol i marknaden och därmed möta den växande efterfrågan på förnybara bränslen. Den starka stöttningen från InnoEnergy är verkligen värdefull för att vi nu snabbt ska kunna ta oss till ett investeringsbeslut för vår första anläggning, kommenterar, Claes Fredriksson vd, Liquid Wind.

Sex anläggningar planeras för Skandinavien och Liquid Wind kommer sedan att replikera verksamheten internationellt för att möta efterfrågan och minska koldioxidutsläppen betydligt. E-metanol, från FlagshipONE-anläggningen, kommer att vara kommersiellt tillgänglig från 2023.