M och KD lämnar Energiöverenskommelsen

Foto: Vattenfall

Nyligen meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de lämnar Energiöverenskommelsen, som ingicks 2016 mellan fem av riksdagens partier. Beskedet kom efter en längre tids politisk debatt, framför allt kring synen på kärnkraft.

På frågan om vad beslutet innebär  ör Vattenfall svarar Oskar Ahnfelt, chef för Public & Regulatory Affairs på Vattenfall:

– Beskedet var inte helt oväntat givet det senaste årets olika utspel. På kort sikt behöver detta inte betyda så mycket. I praktiken har stora delar av Energiöverenskommelsen redan implementerats i svensk lagstiftning. Det gäller till exempel sänkningen av fastighetsskatten på vattenkraft och borttagandet av effektskatten på kärnkraft. På längre sikt är det däremot mer osäkert vad konsekvenserna blir.

– Energiöverenskommelsen har gett stabilitet och långsiktighet för energibranschen och därför har vi varit positiva till den. Det viktiga nu är att fokusera på de områden där problem behöver åtgärdas, inte minst på elnätssidan. Det behövs såväl ökad kapacitet i elnäten, kortade tillståndsprocesser och ett politiskt ramverk som möjliggör elnätsinvesteringar. 

Moderaterna vill även att det sker politiska samtal kring en fortsatt drift av Ringhals 1 och 2.

– Vår syn är precis som tidigare att detta inte är en politisk fråga, utan en affärsmässig. Ringhals 2 stänger om knappt tre veckor och bakgrunden till det beslutet har vi beskrivit vid flera tillfällen tidigare.