Bredstorp ökar intresset för solceller

Bild: Tranås Energi.

Intresset för solandelar är stort efter Tranås Energis lansering av Bredstorp Solpark. Den andelsägda solcellsparken kommer att byggas strax utanför Tranås, med planerad byggstart till våren.

Tranås Energi öppnade för bokning av solandelar i mitten av november och redan under första veckan bokades en tredjedel av andelarna upp. Tre veckor senare är snart hälften av alla andelar bokade. Det är främst privatpersoner som visat intresse, men även en del lokala företag.

- Vissa bokar en eller ett par andelar medan andra har bokat över 300. Vanligast bland privatpersoner är att man bokat runt 10 andelar vilket ger ca 1000 kWh el per år till självkostnadspris, säger Malin Wennberg, elsäljare på Tranås Energi.

Att främja förnybar el är kanske det vanligaste svaret på varför man satsar på andelar i parken, men det finns även ekonomiska fördelar.

- Många ser också solandelarna som en investering. Det tar visserligen ett antal år innan du tjänat in andelskostnaden, men det är en säker placering som mycket väl kan ge högre avkastning än aktier eller fonder, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Tranås Energis mål är att starta bygget av Bredstorp Solpark under våren. Parken kommer att ligga i Bredstorp, strax utanför Tranås, och totalt producera ca 940 000 kWh/år.