Nytt initiativ för ökade investeringar i elnätet

Christine Olsson/TT.

Regeringen har tillsammans med energibranschen presenterat ett initiativ för ökade investeringar i elnäten och ökad regional effekt. Detta för att säkra tillräcklig eleffekt i Stockholm och Malmö. Initiativet ändrar inte bedömningen att majoriteten av elnätskunderna kommer att få sänkta elnätsavgifter. Det skriver Energiföretagen Sverige i ett pressmeddelande.

Initiativet innehåller två huvuddelar. Dels är regeringens utgångspunkt att lägga fram ett förslag som bidrar till ökade investeringar i elnäten. Dels genomför de lokala elnätsägarna i Stockholm och Skåne insatser för att säkra den lokala och regionala effekten i respektive region.  

Energiföretagen välkomnar regeringens förslag

Energiföretagen välkomnar regeringens förslag för ökade elnätsinvesteringar och skriver vidare att elnätsbranschen genomför årligen investeringar i mångmiljardklassen för att säkra att elen når fram.

Men dessa investeringar kommer att behöva öka kraftigt under kommande decennier för att Sverige ska kunna fortsätta att växa och klara klimatomställningen genom elektrifierade transporter och industri. Elanvändningen förväntas öka med 1,5 gånger Danmarks nuvarande elanvändning till 2045, vilket kommer att ställa stora krav på elnätens utveckling och robusthet, menar branschorganisationen.

Energiföretagen Sverige ser därför positivt på att regeringen idag presenterat att elnätsföretagen, trots tidigare besked, ska få använda de outnyttjade intäkterna från 2012-2015 som branschen har rätt till, för investeringar. 

– Jag ser positivt på det förslag regeringen presenterat för hur branschen ska få använda tidigare outnyttjade intäkter för investeringar. Jag ser samtidigt fram emot fortsatta samtal kring elnätsföretagens långsiktiga förutsättningar för att möjliggöra ett klimatneutralt, växande samhälle, säger Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige i ett pressmeddelande.

Med hjälp av underintäkterna kan elnätsbranschen upprätthålla investeringar under kommande år. Energiföretagen betonar samtidigt att den reglering regeringen infört från och med 2020, och som styr elnätsföretagens möjliga intäkter, är alldeles för stram för att möjliggöra de investeringar som krävs för att klara regeringens mål för omställning och tillväxt. Här välkomnar Energiföretagen regeringens besked om en fortsatt dialog om en förändrad reglering, som balanserar en rimlig prisutveckli