Elanslutningarna i Värtahamnen är igång 

Bild: Stockholms hamnar.

Värtahamnens nya elanslutningar är Östersjöområdets modernaste och effektmässigt största anläggning. Elanslutning vid kaj ska bidra till att minska utsläpp till luft från fartyg för att få en mer miljöanpassad fartygstrafik.

 

Måndagen den 4 november invigdes de nya elanslutningarna i Värtahamnen. Stockholms Hamnar har investerat i olika hållbara lösningar i terminalen och tillsammans med Tallink Silja möjliggjort en mer miljöanpassad fartygstrafik. Nu är det möjligt för fartygen att elansluta vid samtliga kajlägen. Investeringen i Värtahamnen uppgår till 47 miljoner kronor och anslutningarna är byggda enligt internationell gemensam standard och dessutom högspänning. Anläggningen är den modernaste och effektmässigt största i Östersjöområdet. Den nya piren och terminalen i Värtahamnen invigdes för tre år sedan.

 

– Värtahamnen är en av Stockholms portar mot omvärlden och vi behöver skapa ett välkomnande område där staden tydligare växer ihop med hamnen. Det är glädjande att fartyg nu kan elansluta i Värtahamnen, det ger förutsättningar för grönare sjöfart och en mer attraktiv hamn utan onödiga utsläpp, säger Joakim Larsson (M) stadsbyggnadsborgarråd

 

– Det är mycket glädjande att Tallink Silja nu kan koppla landström mellan fartyg och kaj i Värtahamnen. Att fartygen inte längre behöver ha maskiner igång vid kaj för att alstra ström, ser vi som ett stort steg för ökad hållbarhet och trivsel. Landanslutningen tillåter oss inte bara att minska våra utsläpp och minimera ljudnivån, men betyder även en förbättrad arbetsmiljö i våra maskinrum, där det blir helt tyst dagtid, säger Marcus Risberg, vd på Tallink Silja AB.

 

Årets nya elanslutningar i Värtahamnen gick till final i 2019 C40 Cities Bloomberg Philanthropies Award tillsammans med de mest framtidsinriktade och inkluderande klimatåtgärdsprojekten världen över.